page

Presentation av NVR


NVR = Nordisk vuxenutbildningsredaktion (redaktörer)

DANMARK | FINLAND | ISLAND | NORGE | SVERIGE | ÅLAND | FÄRÖARNA


DANMARK

 

Karen Brygmann

Jeg er freelancejournalist, tilknyttet bureauet Ægir Grafik og Journalistik i København. Mine fagområder er især:

 • voksen- og ungdomsuddannelse
 • arbejdsmarked
 • social- og sundhedsstof
 • indvandrere/flygtninge og integration
  De seneste ti år har jeg beskæftiget mig med voksen- og ungdomsuddannelse især inden for det almene område og med folkeoplysning. Jeg har blandt andet arbejdet for Landsforbundet af Voksen og Ungdomsundervisere, Udviklingscenteret for folkeoplysning og voksenundervisning, Undervisningsministeriet, Kulturministeriet, oplysningsforbund og en række forskellige fagblade. I flere omgange har jeg vikariet for AG/Grønlandsposten, ligesom jeg har været på reportagerejse i Grønland og på Færøerne.
  Email: brygmann(ät)aegir.dk
  Hjemmeside: www.aegir.dk

 • FINLAND

   

  Clara Henriksdotter Puranen

  Jag är frilansjournalist och författare och jag bor på den lilla ön Högsåra i Åbolands skärgård.
  Jag började min bana som journalist på radion och jag har bl.a. gjort utbildningsprogram för både vuxna och barn. Jag har också arbetat som lärare på tredje stadiet och inom projekt för glesbygdskvinnor och arbetslösa ungdomar. Nuförtiden skriver jag artiklar för olika specialtidskrifter och redigerar material bl.a. för Folkhälsan, en stor non-profitorganisation med hälsofrämjande verksamhet. Under min långa journalistbana har jag behandlat ämnen av alla de slag, men helst gör jag djupintervjuer med och personporträtt av s.k. vanliga människor. Mina favoritområden är jämställdhet, utbildning och skärgårdskultur. Jag har skrivit ett antal böcker, bl.a. om barn och ungas tankar och drömmar, personporträtt av förståndshandikappade, glesbygdskvinnor och arbetslösa unga. Jag anser mitt journalistiska uppdrag vara att visa att världen är full av möjligheter, inte bara hinder.

  e-post: clara.puranen(ät)abo.fi


  ISLAND

   

  Sigrún Kristín Magnúsdóttir

  Jeg bor fortiden i Danmark og arbeider som frilanse oversetter og journalist. Har snart 20 års erfaring med voksenutdanning, som administrator på forskjellige nivåer, i den videregående skolen, akademi og siden år 2004 ved FA, arbeidslivets opplæringssenter som eies av arbeidsmarkedets parter i Island. Mine oppgaver der var bl.a. at være redaktør for Gátt, årsskrift om voksnes læring og fra starten av 2005 og frem til slutten av år 2007 var jeg med på oppbyggingen av NVL, som Islands koordinator og har vært med med igjen fra 2009.
  Nordisk samarbeide har under hele min arbeidskarriere vært en viktig del av mitt arbeide og ord og språk har alltid interessert meg. Jeg har ved siden av arbeidet med diverse oversettelser fra de skandinaviske språkene og engelsk til islandsk. I løpet av de siste ti årene har jeg oversatt en rekke bøker, både fag- og skjønnlitteratur.

  sigrunkri(ät)fraedslumidstod.is


  NORGE

   

  Hilde Søraas Grønhovd

  Jeg er 27 år og nyansatt som informasjonsrådgiver i Voksenopplæringsforbundet (VOFO). Jeg har utdannelsen min fra Universitetet i Oslo, Bachelor i psykologi , og jeg har bakgrunn som politiker og lang erfaring fra ulike ideelle organisasjoner. Jeg har ingen bakgrunn fra voksenopplæring, og har aldri jobbet som journalist, så i NVR har jeg et ganske utradisjonelt utgangspunkt. I jobben min som informasjonsrådgiver har jeg ansvaret for å formidle det som er relevant for voksenopplæringsfeltet i Norge. Jeg redigerer nettsider, lager nyhetsbrev og skriver artikler om relevante temaer. I tillegg bidrar jeg til å legge informasjonsstrategi for VOFO og til å kommunisere med andre medier. Jeg ser det som en spennende utfordring å delta i NVR, og håper å kunne bidra med et perspektiv som er ungt og fra utsiden når jeg skriver for DialogWeb.

  hilde.soraas.gronhovd(ät)vofo.no


  SVERIGE

   

  Marja Beckman

  Jag är frilansande skribent och redigerare och skriver främst om skolfrågor, utbildning, barn och unga, jämställdhet/genus och kultur. Några aktuella uppdragsgivare är Skolverket och Lärarförbundet. Jag har också vikarierat mycket som redigerare/layoutare på bland andra Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter och Aftonbladet.
  Två gånger har jag läst på folkhögskola – 1993–1994 läste jag journalistlinjen på Nordiska folkhögskolan i Kungälv, och 1999–2000 gick jag skrivarverkstaden vid Jakobsbergs folkhögskola. Till ”Jakan” kom jag senare tillbaka som texthandledare och föreläsare om layout, och jag räknar folkhögskoleåren till de viktigaste i mitt liv. Jag är bosatt i Hägersten i Stockholm med sambo och en liten son som föddes sommaren 2007.
  Läs mer på min hemsida www.marjabeckman.se
  Kontakt: marja(ät)marjabeckman.se


  ÅLAND

   

  Helena Flöjt-Josefsson

  Jag är född i Sverige, men flyttade till Åland innan det var dags för grundskolan. Efter gymnasialstadieutbildningen arbetade jag bl.a. som promotor, men sökte mig småningom tillbaka till Stockholm. Där studerade jag sociologi för att sedan fortsätta på magisterprogrammet Samhälls- och kulturanalys vid Linköpings universitet.
  Efter examen gjorde jag ett tidsbegränsat konsultjobb i Norrköping samtidigt som jag passade på att kontakta ams på Åland för att registrera mig som arbetssökande. Döm om min förvåning när ams istället erbjöd mig jobb som vägledare för långtidsarbetslösa eller personer som ville, eller av någon orsak måste, byta arbete/yrke. Och på den vägen är det. Mina arbetsuppgifter kom att handla om arbetskraftspolitiska åtgärder såsom vuxenutbildning, rehabilitering och olika lösningar för att få prova arbeta. Tillfälligt arbetade jag också som projektadministratör vid Arbeta & Bo på Åland (inom ramen för ams). Då med inriktning på åtgärder för att främja såväl återflyttning som ny arbetskraftsinflyttning. Tidigare arbetserfarenhet är som utredare, läkarsekreterare och lite uppdrag inom barn- och ungdomsverksamhet.

  helena.flojt(ät)aland.net


  FÄRÖARNA

   

  Kristianna Winther Poulsen

  Jeg har arbejdet som freelance-skribent siden 2005. Derudover har jeg arbejdet som fuldmægtig i Social- og sundhedsministeriet og i Forskningsrådet, som afdelingsleder i A-kassen, samt som projektleder. Jeg har siden april 2008 været formand for Ligestillingsnævnet på Færøerne.
  Mine fagområder er især: Voksenuddannelse, kompetenceudvikling, forskning, ligestilling, miljø

  kristianna(ät)kallnet.fo