Folkbildning och validering

De erfarenheter, den kunskap och kompetens som utvecklas inom civila sektorn, t.ex. inom folkbildningens verksamheter kan i många sammanhang synliggöras inom utbildningssektorn eller i form av olika yrkeskompetenser. Därutöver finns kunskap och kompetens som ännu inte synliggjorts och värderats på ett systematiskt sätt. De är nyckelkompetenser.
En nordisk arbetsgrupp har arbetat med att beskriva hur folkbildningen bidrar till att utveckla dessa nyckelkompetenser. Nätverket samlade också in nordiska exempel från projekt som arbetat med kartläggning, dokumentation och värdering av sådan kompetenser. Arbetet avslutades vintern 2015-2016.
 

Gå till Valideringsnätverket

 

Gå till Tema Validering

Husk at vælge gruppe

Nyheter kring validering

NVL i samverkan med TRANSVAL-EU NVL i samverkan med TRANSVAL-EU
NVL är sedan 2021 partner i EU-projektet TRANSVAL-EU. Projektet handlar om att validera övergripande färdigheter sk Transversal competences.

arsmote-betty.jpg Arbetsmarknadens parter villiga att samarbeta kring certifiering av kompetenser i arbete (Fagbréf atvinnulífsins)
Den första november firade Arbetslivets Utbildningscenter (FA) på Island sitt 20-årsjubileum, i samarbete med NVL. Man firade med ett jubileumsmöte, under titeln Fagbréf atvinnulífsins (arbetslivets yrkesbevis). Över 100 personer deltog i mötet på plats och online.

Många ville lära om validering inom kommunal vuxenutbildning Många ville lära om validering inom kommunal vuxenutbildning
Som en del av Skolverkets uppdrag att främja utvecklingen och användningen av validering i kommunal vuxenutbildning genomförde Skolverket den 13 april ett inspirationsseminarium med extra fokus på vägledning i samband med validering.

Publikasjoner

samordning-af-vejledningen-i-de-nordiske-lande.jpg Samordning af vejledningen i de nordiske lande
Status på Finland og Grønland 2022

5 sätt att digitaliseras 5 sätt att digitaliseras
NVL Digital har tagit fram 5 rekommendationer för att öka den digitala delaktigheten i Norden.

Embracing a culture of lifelong learning Embracing a culture of lifelong learning
The report outlines the main features of the “enabling environment” needed to make lifelong learning the governing principle of education policy and to offer people opportunities to learn throughout life