okt
02
2019

Island varmer

Posted 3 år 122 dage siden ago by Sturla Bjerkaker
Sturla Bjerkaker

 

Jeg har vært på studiebesøk til Island. Landet med det kalde ordet «is» i navnet sitt varmer sjel og sinn på flere måter. For det første, de varme kildene. Det varme, helsebringende vannet som spruter opp av jorda hvor du enn snur deg. I Borgarnes på Vesturlandi strømmer det flere hundre liter glovarmt vann opp fra vulkanlandskapet hvert eneste sekund. Og turistene strømmer til fra hele verden for å se og ta bilder. Midt i dampen står de og tar sine selfier. De er også på Den Blå Lagune, turistattraksjonen foran noen annen, som «alle» besøker på veg fra flyplassen Keflavik og inn til hovedstaden Reykjavik. Der er det også varmt. Du kan finne hundre kinesere på en gang der, sittende i vannet med vanndampen rundt seg, innspurt med noen sunne mineraler i ansiktet og med en drink i høyre hånd. Alt varmer.

Vi besøker utmerkede restauranter og fantastisk mat. Det er retter fra havet. Vi blir varme og vennlige av det også. Vi vandrer i sjarmerende gågater – vi går Laugarvegur fram og tilbake flere ganger – og er sammen med islendinger og turister i flokk. Turistnæringen er i ferd med å passere fiskeindustrien som Islands største næringsvirksomhet. Snart kommer det ti ganger så mange turister til Island som det er innbyggere i hele landet. Det er mildt sagt krevende. 

Derfor må vi importere arbeidskraft, får vi vite. Mange fra Polen og de Baltiske landene, men også andre steder fra. Og med stor innvandring og enda større turistnæring må man tenke strategisk på skolering, på utdanning og læring. Og det gjør man.

Rundt om i hele landet har man sentra for voksnes læring. Vi besøker Gudjóninas Etter- og videreutdanningssenter (MSS) i Keflavik og Inga Dóras senter i Borgarnes. Vi besøker også Hrobjartur ved universitetet som skolerer deres lærere og instruktører i voksenpedagogikk. Og ikke minst besøker vi Sveinn og Sigrun ved Arbeidslivets Utdanningssenter – The Education and Training Service Centre – eller Skills Centre Iceland, som de nå er i ferd med å kalle seg. Senteret er unikt i Norden, stiftet av partene i arbeidslivet i fellesskap, fagbevegelse og næringsliv i forening. Senteret utvikler bl.a. kursplaner som departementet godkjenner for bruk ved sentrene for voksnes læring. Det ligger en bevisst og systematisk «læringskjede» i dette systemet. Senteret driver også validering og analysearbeid. De vurderer løpende kompetansebehovene i bl.a. turistnæringen, og skater derfor også The Tourist Skills Center. Det er et åpenbart behov for flere medarbeidere innen turistnæringen, og det er behov for bedre kvalitet i møtet med turistene. Her kommer The Tourist Skills Center inn i bildet. 

Så neste ang du kommer til Island skal du bli møtt av turistverter som behandler deg godt og som kan sitt fag. Det varmer. 
 Kommentarer