maj
07
2015

Sammen om Aarhus

Posted 6 år 257 dage siden ago by Jørgen Grubbe
Jørgen Grubbe

 

SAMMEN OM AARHUS i forbindelse med udarbejdelsen af Aarhus Kommunes budget for årene 2011-2014 skulle Aarhus Byråd finde besparelser på driften for 360 mio. kr. om året. Derfor besluttede Aarhus Kommune at udvikle en digital ideplatform Sammenomaarhus.dk. Målet var at sænke barrieren for deltagelse, og samtidigt trække på de enorme kompetencer og ideer, som findes hos kommunens borgere, brugere og medarbejdere – og dermed gennemføre besparelserne, så konsekvenserne for kommunens service til borgerne blev mindst mulige.
 
Med udgangspunkt i borgernes hverdag blev der identificeret ni kategorier, hvor alle anonymt eller med navn kunne indsende ideer, som andre efterfølgende havde mulighed for at kommentere på.
Aarhus Kommune opstillede tre spørgsmål til kommunens borgere, brugere og medarbejdere:
• Er der opgaver, vi kan løse på en ny og innovativ måde?
• Hvor kan vi arbejde mere effektivt, end vi gør i dag?
• Er der opgaver, vi slet ikke behøver at løse?
 
Idé-platformen blev udviklet i en konstruktiv og optimistisk tone, der lagde op til at alle i Aarhus netop var sammen om at løse de store udfordringer, som kommunen stod overfor.
 
500 IDÉER PÅ 37 DAGE
Sammenomaarhus.dk blev en succes. På 37 dage kom der over 500 ideer til, hvordan Aarhus Kommune kunne gennemføre besparelserne. Ideerne blev samlet i et idekatalog, der blev præsenteret for byrådet, og ideerne indgik efterfølgende i arbejdet med at udmønte besparelserne. Blandt politikerne var der inden lanceringen af platformen en del bekymring for, hvordan platformen ville blive brugt. Men den bekymring viste sig ubegrundet.
I løbet af de 37 dage måtte Aarhus Kommune kun fjerne fire indlæg fra siden.
 
Ved at oprette Sammenomaarhus.dk lagde vi op til en åben og demokratisk proces, hvor alle ville få mulighed for at deltage, med navn eller helt anonymt. Samtidig slog vi klart fast, at ytringsfriheden for de ansatte også gælder i forhold til de besparelser, vi nu skulle i gang med.
Nicolai Wammen Tidligere borgmester Aarhus Kommune

Kommentarer