mar
22
2015

Vandt valget på de sociale medier

Posted 7 år 319 dage siden ago by Jørgen Grubbe
Jørgen Grubbe

 

Intro


Morten Messerschmidt hev en kæmpesejr hjem ved valget 25. maj 2014, hvor han med et rekordstort antal personlige stemmer sikrede Dansk Folkeparti fire mandater til Europa-Parlamentet. Sejren blev funderet på Messerschmidts aktive og vedholdende indsats på de sociale medier, hvor han i modsætning til de fleste andre kandidater fik gjort diskussionen om EU og Danmarks rolle relevant for sine følgere på Facebook.


Dldact vision


På Twitter lykkedes det ham, at anvende de sociale medier til at bryde den mediemur, som politikere i Europa-Parlamentet altid har kæmpet med fjernt fra Danmark. Det var ikke altid kønt og nogle gange ligefrem brutalt, men effektivt og succesfuldt var det så afgjort.

Best Practice


Selve valgresultatet blev udtryk for en overvældende dominans fra Morten Messerschmidts side. Med 465.758 personlige stemmer trak Messerschmidt en kæmpesejr hjem til Dansk Folkeparti ved Europa-Parlamentsvalget 25. maj 2014. Messerschmidt tegnede sig for næsten 93 procent af de personlige stemmer for kandidaterne fra Dansk Folkeparti, og af partiets samlede antal stemmer stod han for knap 77 procent. I forhold til det samlede antal gyldige stemmer, der blev afgivet ved hele valget, fik han over 20 procent af stemmerne. Det resulterede i mandater til hhv. Messerschmidt, Rikke Karlsson, Anders Primdahl Vistisen og Jørn Dohrmann.
 
At valgkampen foldede sig ud som et klassisk andenordensvalg havde naturligvis betydning for den opmærksomhed, spidskandidaterne fik. Men at den i lange perioder flaskede sig som ét langt, spektakulært one man show med Messerschmidt i hovedrollen, skyldes udelukkende at Morten han brugte mange kræfter på at få budskaberne ud via de sociale medier. På Facebook og Twitter stod der Morten Messerschmidt på stort set alt, hvad der drejede sig om og kom fra Dansk Folkeparti. Selv Messerschmidts politiske modstandere brugte en del krudt på at sende trafik og opmærksomhed i hans retning.

What to Learn /how to transfer to….


Ser man nærmere på Messerschmidts effektive anvendelse af Facebook, er det tydeligt, at han både fik skabt stort engagement og samlet mange følgere. På valgdagen havde han således 38.212 følgere, hvilket svarer til lidt over 35 procent af de 108.438 følgere som spidskandidaterne havde 25. maj 2014.
Samtidig gjorde han sit for at sætte tydelige fodaftryk på dagsordenen for debatten, som han blandt andet gav retning med effektiv brug af Twitter. Og det var også på Twitter, Messerschmidt fik sat sit præg på historierne i nyhedsmedierne.
Morten Messerschmidts valgkamp på de sociale medier begyndte længe før 25. maj 2014. Første gang han åbent refererede til valget var sandsynligvis i november 2012, hvor han gik i kødet på Jens Rohde op til Venstres landsmøde. Her var det ventet, at Rohde skulle kåres til Venstres spidskandidat til valget i 2014.Og Messerschmidt mål var naturligvis at vinde vælgere fra Venstre.​

Kommentarer