Sturla Bjerkaker

Jeg fylte 70 år i september, og det er vanskelig å akseptere at jeg derfor defineres som "gammel". Jeg kaller meg "arbeidende pensjonist" etter nesten 20 år som generalsekretær i Voksenopplæringsforbundet og før det nesten 5 år som rektor for Nordens Folkliga Akademi. Jeg er nordist og voksenpedagog og driver nå som spesialrådgiver i mitt eget firma BJERKAKER LEARNING LAB. En del av min jobb og også min hobby er å skrive. Jeg liker skrive. I NVL-bloggen kan jeg kombinere både hobby og faglige interesser.


sturlabjerkaker@gmail.com

Seneste blogs

colorful-colourful-cubes-1822568.jpg
Alfa. Beta …
Alfabetet er et viktig redskap for kommunikasjon. Å beherske bokstavene er fundamentalt for å kunne

kvinder-i-skoven.jpg
Videre
Videre er et ord som – I alle fall på norsk – peker både framover og utover. Det gjelder å komme seg

human-rights-1898841_1280.jpg
Det var det…
Så er 2018 historie og mange lot året passere uten en eneste tanke på at vi «feiret» 50 års jubileum

paris 1968.jpg
… 50 år
Det er i år 50 år siden 1968, and so what, spør du. Året 1968 er – eller var? – symbolet på det siste ordentlige politiske opprøret av en viss bredde vi har hatt i Vest-Europa.

gösta og Sturla.jpg
Gösta
Demokratiet må holdes ved liv. Som Gösta sier: Vi må holde dialogen levende. Hele tiden. Demokratiets kjerne er at vi forstår og aksepterer at alle mennesker har lik verdig og skal ha like rettigheter.

digitization-of-library-3068971_640.jpg
Digital Festival
Vi må alle i alle aldre være på nett. Det underlige er imidlertid at det offentlige overlater til det sivile samfunn å løse denne utfordringen.

Kommentarer

comment fed artikel ...

Nyeste billeder

apr
24
2019

Alfa. Beta …

Posted 28 days ago ago by Sturla Bjerkaker
Sturla Bjerkaker

 

Alfabetet er et viktig redskap for kommunikasjon. Å beherske bokstavene er fundamentalt for å kunne lese og skrive. Å kunne lese og skrive er en forutsetning for demokrati. Slagordet for World Social Forum i Brasil for noen år siden var: «Stemmen er fundamental i kampen mot fundamentalismen» - «Le boca est fundamental contra fundamentalismus». 

Jeg sitter i Hellas (Grekenland) og studerer det greske alfabetet, som jeg ikke kan helt og holdent, selv om vi har navnet på våre egne bokstaver herfra – alfabetet. De var tidlig ute, grekerne, med både bokstaver og demokrati. Det er ikke helt sikkert at de gamle greske bystatenes form for demokrati hadde overlevd våre krav til folkestyre i dag, men de la et grunnlag for det moderne demokratiet. Et fundament. Å beherske det retoriske – å kunne snakke - var en del av det.

I vinter døde Jon Lauglo. Han vokste opp på en bondegård utenfor Trondheim. I Norge er det eldste barnet på en gård som har rett til å overta bruket, etter den såkalte Odelsloven. Den som ikke var eldst, slik som Jon, måtte finne sin egen vei. Jon tok universitetsstudier og ble sosiolog. I en periode satt han i styret for Norsk Voksenpedagogisk Forskningsinstitutt i Trondheim. Men mest kjent i fagmiljøene er han nok for sine år i Verdensbanken i Washington, der han bl.a. forsket på analfabetisme i landene sør for Sahara i Afrika. Han ble en respektert forsker, både nasjonalt og ikke minst internasjonalt, og sto bak flere fyldige rapporter om alfabetiseringstiltak i Afrika. Han kunne bl.a. dokumentere det vi som arbeider med voksnes læring mener er logisk: At foreldre som selv har fått lære å skrive og lese er mer tilbøyelig til å sende sine barn på skole enn andre. Et godt argument for livslang læring, hvor enn i verden vi befinner oss.

Hjem fra Washington ble Jon Lauglo professor ved Pedagogisk Forskningsinstitutt ved Universitetet i Oslo, der han fortsatt var aktiv og hadde sitt «emerituskontor» fram til han døde i vinter, 76 år gammel. Han var bokstavelig talt en jordnær mann, som kunne se menneskene slik de var, der de var. Det er fortsatt nærmere 700 millioner voksne som mangler det fundamentale – det å kunne lese og skrive. Jeg mener at Jon Lauglo bidro til å flytte dette tallet litt nedover.

Naxos, 22. april 2019