Sturla Bjerkaker

Jeg fylte 70 år i september, og det er vanskelig å akseptere at jeg derfor defineres som "gammel". Jeg kaller meg "arbeidende pensjonist" etter nesten 20 år som generalsekretær i Voksenopplæringsforbundet og før det nesten 5 år som rektor for Nordens Folkliga Akademi. Jeg er nordist og voksenpedagog og driver nå som spesialrådgiver i mitt eget firma BJERKAKER LEARNING LAB. En del av min jobb og også min hobby er å skrive. Jeg liker skrive. I NVL-bloggen kan jeg kombinere både hobby og faglige interesser.


sturlabjerkaker@gmail.com

Seneste blogs

Brukermedvirkning er bærekraftig
Brukermedvirkning er bærekraftig
Og hva har det med voksnes læring å gjøre: brukermedvirkning? Det avhenger av om vi betrakter brukermedvirkning – eller brukerinnflytelse, om man vil – som et demokratisk eller pedagogisk prinsipp.

Religion-og-konspirasjon.jpg
Religion og konspirasjon
Flere forhold får konspirasjonsteorier til å florere for tiden.

sunn-aldring.jpg
Sunn aldring
Den 1. oktober markeres over hele verden FNs Internasjonale dag for eldre. Også gamle mennesker har rett på god helse og livskvalitet.

de-lukkede-rom.jpg
De lukkede rom
Et begrep som kommer til å henge ved oss i lang, lang tid er “I coronaens tid”. Hvor lenge denne tiden vil vare vet bare ettertiden.

blog (002).jpg
Island varmer
Jeg har vært på studiebesøk til Island. Landet med det kalde ordet «is» i navnet sitt varmer sjel og sinn på flere måter.

people-2557451_1280.jpg
Life Skills – kan det læres?
Det ligger i tiden å snakke om «soft skills» og «life skills», «hard skills» er ute, det er vi

Kommentarer

comment fed artikel ...

Nyeste billeder

dec
11
2018

Det var det…

Posted 3 år 295 dage siden ago by Sturla Bjerkaker
Sturla Bjerkaker

 

Så er 2018 historie og mange lot året passere uten en eneste tanke på at vi «feiret» 50 års jubileum for merkeåret 1968 … Nei vel … 1968? Hva med det? Fordi 1968 er et år som naturligvis ikke betyr en døyt for de som er født dette året eller senere. De er jo faktisk 50 år selv og har mer enn nok med å forholde seg til sine egne alderdomskriser. Men vi, som har kommet over slike kriser og som var med der bak i 1968, vi markerte jubileet i året som gikk på behørig vis? Tja, det gikk uvanlig stille for seg. Den såkalte 68’generasjonen har hatt makten i mange år og mer enn lenge nok og er slitne og utdaterte vil nyere og ferskere generasjoner mene. Så hold kjeft. 

Men dog og likevel, er der noe å huske, noe å minnes, som er viktig å ta vare på for tiden vi lever i nå og ja, faktisk også for tiden som kommer? Jeg, en anakronist født i 1947, er jo programforpliktet til å mene det. Og dog …

Nitten sekstiåtte var et FNs år for Menneskerettigheter. Hvordan gikk det med det? Forutsatt at vi med menneskelige rettigheter også mener frihet, gikk det enkelte steder ganske dårlig. Den 21. august 68 invaderte daværende Sovjetunionen Tsjekkoslovakia. Tidlig om morgenen rullet russiske tanks tungt inn i Prahas gater, fulgt av helikoptre og soldater. Folkemasser samlet seg i gatene for å protestere. Soldater satt på panseret av tanksene og så fortvilet ut. Hva er det vi er med på? Hvorfor tar vi friheten fra det tsjekkiske folk? Statsminister Alexander Dubcek hadde tatt FNs år bokstavelig og forsøkt å reformere kommuniststyret i «vestlig» retning. Hans framstøt fikk navnet «Praha-våren 1968». Men dette forsøket falt altså ikke i Sovjets smak, og ble brått og brutalt stoppet. I disse varme augustdagene i 1968 protesterte en hel verden og tusener gikk i tog i Prahas gater. Jeg var der, og var med. Først 20 år senere, i 1989, ble som vi vet   Sovjetsamveldet oppløst. 

Hva er frihet? De fleste av oss Nordiske urinnvånere har kun et teoretisk forhold til begrepet, fordi vi har ikke opplevd hva ufrihet er. Men mange av de som har kommet flyktende og flyttende til våre land de siste 50 årene vet det og kjenner hvordan ufrihet smerter. Det er viktig å huske at heller ikke i vår del av verden har frihet alltid eksistert. Og det er viktig å la våre frihetsberøvde naboer fortelle oss om den ufrihet de har kommet seg bort fra. Kanskje det hjelper på vår toleranse? Kanskje det også hjelper på vår framtidstro å ta et steg tilbake. For eksempel til 1968.

Alexander Dubček (født 27. november 1921, død 7. november 1992) var en slovakisk politiker og leder av Tsjekkoslovakia i 1968-1969. (Wikipedia)