Wilhelm Blixt

Wilhelm Blixt, kommunikatör på Sveriges folkhögskolor Gillar popmusik, existentiella grubblerier, snygga jeans och brittisk ligafotbol.


wilhelm.blixt@folkhogskola.nu

Seneste blogs

intaj_metro_almedalen.jpeg
Folkbildning det sjunger om
I tonåren var jag med i ett punkrockband, samtidigt som jag tragglade med mina mer akustiska alster hemma på min kammare. 

Gosta-Vestlund_web.jpg
Att fylla 150
Snart blir 149 150. Det borde firas.

Kommentarer

comment fed artikel ...

Nyeste billeder

dec
20
2017

Folkbildning det sjunger om

Posted 4 år 231 dage siden ago by Wilhelm Blixt
Wilhelm Blixt

 

I snart tio år har jag ägnat mitt yrkesliv åt folkbildning. Först på studieförbund och sedan två år tillbaka med Sveriges folkhögskolor. 
Men det började långt tidigare än så, tack och lov.
Sprungen ur svensk frikyrkomylla är jag uppvuxen med folkrörelseengagemang sedan mitt livs första andetag. 
Men ärligt talat var det rockmusiken som kanske verkligen antände elden när det gällde att skapa i grupp. 
I tonåren var jag med i ett punkrockband, samtidigt som jag tragglade med mina mer akustiska alster hemma på min kammare. 
Tonåren kanske är en tid då man formas särskilt mycket, rent generellt, men den där kreativa ivern har liksom aldrig försvunnit sedan dess. 
Visst, jag närde också musikjournalistdrömmar, men när jag så småningom hamnade som musikkonsulent på ett studieförbund föll bitarna på plats. Pedagogiken, kreativiteten, tillsammanskänslan, möten över alla möjliga gränser – och framför allt med musik som ett gemensamt och överbyggande språk!
Jag fick också så småningom lära mig att navigera i ett svenskt kultur- och musiklandskap. Å ena sidan kommersiella aktörer med skiv- och bokningsbolag, festivaler och klubbägare, å andra sidan statliga och regionala kulturinstitutioner av olika slag. Och så mitt i allt detta den enorma studiecirkelverksamheten inom kultur och musik i studieförbunden. 
Givetvis klappar mitt hjärta för den breda rörelse av musik- och kulturutövare som gör det i studiecirkelform. Kanske allra mest för att skapandet i studiecirkelform befrias från både kommersiella krav på (sälj)framgång och att det går bortom begrepp som fint/fult och bra/dåligt – det gemensamma skapandet och konsten blir viktigt i sig självt!  
Här är folkhögskolorna och studieförbunden en otroligt viktig och inkluderande bildningsmiljö för kreativa människor - att få utlopp för sin skaparkraft just utifrån dina egna höga eller låga ambitioner tillsammans med andra. 
Dock har det saknats forum för den här sortens frågor utifrån ett kulturpolitiskt perspektiv i Sverige. Där flera olika aktörer och perspektiv får mötas och diskutera hur olika kulturverksamheter kan lyftas, stärkas och utvecklas.
Men som en härlig julklapp till alla kulturintresserade har nu programmet för Folk och Kultur släppts. Folk och Kultur går av stapeln i Eskilstuna i februari 2018 och är ett nytt kulturpolitiskt konvent och en tribun för konst och kultur i hela Sverige.
Om folkhögskolor och studieförbund kommer vara på plats? Givetvis! Både med programpunkter och på utställartorg.

 

Wilhelm Blixt

Läs mer om Folk och Kultur här
http://www.folkochkultur.se

 

Fotot: Här möts bandet Intaj från Jerusalem och bandet ¡Metro! från Gotland i en jamsession under Almedalsveckan i Visby juli 2017. Konserten arrangerades av Studieförbundet Bilda.