Ellen Stavlund

eg er utdannet lærer og har en master i Media and Communication fra University of Westminister. Jeg har jobbet med utdanning og utdanningsmuligheter i hele mitt yrkesliv, særlig med å legge til rette for voksnes læring. Jeg var assisterende generalsekretær i Voksenopplæringsforbundet, VOFO, i mange år. Jeg var og er engasjert i NVLs arbeid, i noen år som norsk koordinator, i det siste som leder av nettverket Utdanning for bærekraftig utvikling. Nå er jeg pensjonert fra arbeidet i VOFO, men engasjert som styreleder i kulturorganisasjonen Folkeakademiet Viken, samt aktiv på flere plan i flere i frivillige organisasjoner som arbeider med kunnskap og formidling.

Det er nok ingen tvil om at jeg, etter beste evne, er opptatt av å bidra til et opplyst og deltakende folk i Norge og Norden.


ellen.stavlund@vofo.no

Seneste blogs

_98X9563.jpg
Vi jubilerer!
Det er 50 år siden en flokk nyutdannede og lett nervøse lærerspirer skiltes utenfor Hamar

pexels-photo-1679618.jpg
Elite, jeg? Nei, fri og bevare meg!
Elitebegrepet er under angrep i Norge. Ingen vil være elite og hvis noen innrømmer at det kan være noe i det, så er det fordi man (tilfeldig?) har fått en posisjon som gir makt og innflytelse

pexels-photo-167964.jpg
Unnskyld – Förlåt
Å gi en oppriktig unnskyldning er kanskje noe av det vanskeligste vi gjør. Det kan oppleves som en innrømmelse av å ha feilet, av personlig ydmykelse. Harriet Lerner mener evnen til å be om unnskyldning på en god måte utgjør kjernen i effektiv ledelse, ekteskap, foreldreskap, vennskap, personlig integritet og ikke minst: Kjærlighet. 

studiering foto.jpg
Ytringsfrihet, toleranse og studieringen
Er studieringen utdatert? Studieringen er et gammelt begrep og den ble introdusert i en tid da kunnskapsbehovet var stort, men tilgjengeligheten liten. I dag er tilgjengeligheten høy, men bearbeidelsen og forståelsen en utfordring.

bygd.jpeg
Stikk innom, da vel!
Jeg lærte at det å banke på ei dør, eller ringe på klokka, stikke innom, var en viktig kommunikasjonsform som det også var nødvendig å ha visse kjøreregler for. Ikke bli for lenge, si fra dersom det virkelig ikke passer. Men det skjedde innenfor trygge og kjente rammer. 

hands-1939895_640 (1).png
Hvordan går det med integreringen?
Et nytt ord dukket opp i Statsminister Erna Solbergs nyttårstale for 2016; hverdagsintegrering. Mediene og andre tok det raskt til seg. Det ble til og med kåret til årets nyord i 2016. Nå er vi mange som snakker om hverdagsintegrering. Men mener vi det samme?

Kommentarer

comment fed artikel ...

Nyeste billeder

mar
07
2018

Hvem vil være voksen?

Posted 1 years 133 days ago ago by Ellen Stavlund
Ellen Stavlund

 

For å øke spenningen i livet, ror noen over Atlanteren, andre går på ski til Nordpolen, klatrer i de bratteste fjell, hopper fra spektakulære høyder, det er nok å leke seg med. Så kan opplevelsene formidles gjennom fortellingen om utfordringene, om vinnerkultur, forsakelser, erfaringer og gleden ved å nå drømmemålene.

Jeg vil være ung
Midt oppe i strevet med å finne en mening med livet i et samfunn som på mange måter gir oss alt, opplever jeg at flere vegrer seg for å bli voksne, eller å bli betegnet som voksne.

I intervjuer og samtaler kommer utsagn som; huff, jeg blir 40, 60, men jeg føler meg ikke voksen, altså. Underforstått, jeg er fortsatt ung, modig og pågående. Selv med bil, leilighet, barn og samboer, understreker vi at vi ikke opplever oss som voksne, for alle del.

Det er da jeg lurer på hvordan vi definerer voksen i vårt mentalt strevsomme samfunn? Jeg mistenker at bildet raskt manifesterer seg som en traust, kjedelig person, bare opptatt av arbeid, familie og livets alvor. Angsten for å havne i voksenrollen er tydelig, men, det er ikke godt å si hva vi egentlig vil erstatte voksen med.

Når er vi voksne?
For noen år siden var vi voksne fra konfirmasjonen (ca 14 år). Det viktigste var da å få seg arbeid, gå på fest, delta i de voksnes verden, å få til et liv med familie og ansvar. I mange samfunn finnes det fortsatt slike overgangsritualer fra barn til voksentilstand. Et markant skille mellom stadiene i livet. Vi kan trygt si at det er blitt noe mer utflytende i vår del av verden.

Obligatorisk utdanning varer til 18 årsalderen, og det er mange forskjellige voksengrenser å forholde seg til. Definisjonen av hva det er å være voksen varierer fra sak til sak. Det er ikke alltid lett å skjønne logikken. I transportsammenheng, tog, buss, fly,  blir barn raskt voksne, så går det slag i slag med ulike grenser for voksendefinisjonen, som i forhold til kriminalitet, seksualitet, stemmerett, kjøp av alkohol.

Det er fristende å bli voksen når du er ung nok. Det betyr å få lov til mye du har lengtet etter. Men det betyr også mer ansvar for seg selv og verden rundt. Kanskje det er derfor gleden over «å få lov» vris til vegring for noe vi ikke har lyst til å forbindes med; det kjedelige, fastlåste, seriøse, alvoret.
Vi vil leke, nå drømmemålene, oppleve spenning.

Endelig voksen
Det ligger mye ansvar i å definere seg som voksen. I dag er det opp til oss selv hvordan vi velger å leve livet. Det krever en forståelse av oss selv, sier Frode Thuen, norsk psykolog, i boka Kunsten å være voksen. Han har skrevet bok om å ta ansvar for eget liv. Det er ikke lett, er hans erfaring etter møter med mange som strever med å bli voksne. Vi har behov for kunnskap, trygghet og gode verktøy.

I kommunikasjonsteorien er voksen et positivt ladet begrep, det er å ta ansvar for dialogen, å møte verden med nysgjerrighet, åpenhet og likeverd - i balanse. Som voksen er du lyttende, interessert, åpen for andres meninger og konstruktiv i argumentasjonen.

Det er ingen dum definisjon, spør du meg. Med den i ryggsekken kan livet bli både morsomt, opplevelsesrikt og spennende.

Å være voksen på den måten er utfordrende, skaper gode møter, gir kunnskap, erfaringer og glede, men krever innsats, mot og trening, som å klatre der nesten ingen har klatret eller ta skiene på for å nå det ensomme målet.


Sub Title: Vi kan vel godt si at tiden vi lever i for mange av oss er en overskuddstid? Vi har tid til å vurdere livet vårt; er vi pene nok, unge nok, synlige nok, populære nok, flinke nok; spørsmålene står i kø. Kanskje fordi vi ikke MÅ ut hver dag for å skaffe mat på bordet, eller måtte beskytte oss selv eller våre nærmeste mot overrumplende farer, så har vi tid til å lure på så mye ved vår eksistens.
Display on Slider:
Slicer baggrunds billede:
Nyhetsbrev Nummer:
Organisation:
Språk:
Land:
Skjul Social:
Skjul Dato:
ISSUID:
ISSU:
YouTube ID:
Fotograf:
Foto beskrivelse: Pixabay.com
Externt bilde:
Adresse:
Vimeo ID:
Endast Rubrik i RSS:
Kræver registrering:
Rapport bild: