Björn Wallén

Björn Wallén är direktor på Lärkkulla-stiftelsen som upprätthåller en stiftsgård och folkakademi i Raseborg, Finland. Har en lång erfarenhet av folkbildning och vuxenutbildning i Finland och Norden, med början som lärare på en U-landslinje på Lärkkulla år 1986. Brinner för empowerment av människor och grupper, och har varit ledare för ca 1000 seminarier och evenemang. Global fostran och frivilligarbete, demokrati, livsåskådning och religion, samt integration av nyanlända är några av Björns fokusområden. Skriver på NVL-bloggen


bjorn.wallen@larkkulla.net

Seneste blogs

pexels-photo-595804.jpg
Artificiell Vägledning (AV)?
Hur skulle det föles/kännas att ha en robot som vägledare? Spörsmålet kan verka långsökt, men frågan kommer närmare hela tiden. AV kan vara en konsekvens av AI, Artificiell Intelligens, och här vill jag vara noga med att inte falla in i en form av moralisk panik.

paulofreire.jpg
Bli medveten
Nationalegoismen kommer upp till ytan även i Norden. Freire talar om tystnadens kultur, och vi som jobbar inom den folkbildningen kunde mer bli en motkultur som vill #prataomdet, men också konkret #agera.

hoejskoler.jpg
Medborgarskap på folkhögskolan
Blir man en medborgare på folkhögskolan? Så definierades det aningen retoriska och provokativa spörsmålet på Nordiska folkhögskolan i Kungälv, där ett stort antal aktiva från hela Norden hade samlats till vårkonferens.

bjorns_flaggor.jpg
Av vad byggs en nation?
Idag borde vi tydligare klargöra var gränsen går mellan sund och osund nationalism, med kopplingar till bildning och pedagogik.

Albrecht-von-Brandenburg-2.jpg
Reformation – revolution – pedagogikens mål?
Den 31 oktober år 1517 är en märkvärdig dag som lade grunden till folklig bildning i Norden och Europa.

integration_larkkulla.jpg
Vandra in på svenska i Finland?!
Det finns en seg fördom om att det inte går att integrera invandrare på svenska i Finland. Själva fördomen är så vanlig att den även odlas i tvåspråkiga sammanhang där svenskan har en mer betydande andel.

Kommentarer

comment fed artikel ...

Nyeste billeder

nov
01
2017

Reformation – revolution – pedagogikens mål?

Posted 4 år 78 dage siden ago by Björn Wallén
Björn Wallén

 

Det tycks finnas olika uppgifter om vem som är, eller var, världens äldsta människa. Bekräftade uppgifter visar på några 120-plussare. Obekräftade uppgifter vittnar om personer som är upp emot både 150 år och 170 år.
I vilket fall så känner jag till en bekräftad 149-åring. Dock är det inte en människa vi pratar om, utan den svenska folkhögskolan.
Nästa år fyller den alltså 150 år. I mitt tycke en ytterst vital snart 150-åring och det skulle jag säga även om jag inte fick betalt för att säga så. 
Jag heter Wilhelm Blixt och är kommunikatör på Folkhögskolornas informationstjänst i Sverige. Nu är jag tydligen NVL-bloggare också, mycket trevligt tycker jag. Åtminstone än så länge.

Men åter tillbaka till jubilerandet. 
På olika sätt förbereds ett jubelår för folkhögskolan runtom i Sverige. Lokalt, regionalt och nationellt. 
Häromveckan fick kontoret där jag jobbar besök av 104-årige Gösta Vestlund som brukar benämnas som svenska folkhögskolans grand old man. Vid besöket passade jag på att ställa tre frågor med viss anknytning till jubiléet. En fråga om dåtid, en om nuläget och en om framtiden. 
Min framtidsfråga till Gösta Vestlund löd: 
”Hur tror du att folkhögskolan fungerar år 2168, alltså om ytterligare 150 år? 
Den plirige 104-åringen svarade då rappt:
”Hur gammal är jag då?”  

På samma vetgiriga, pigga och odödliga sätt som Vestlunds svar tycker jag att folkhögskolan alltid försöker vara relevant för den tid vi lever i. Utbildningsformens frihet och bildningssyn bäddar för flexibilitet och det ger möjligheter att möta samhällets utmaningar och behov på nya sätt, som hela tiden förändras och omprövas. 
Just nu går det att lära sig ledarskap på en Esport-utbildning på folkhögskola. Det går att skaffa sig grundläggande behörighet för högre studier. Det går att fördjupa sitt engagemang i hållbarhetsfrågor om det så gäller mat, inkludering eller återbruk. Det går att utveckla sitt intresse i vitt skilda ämnen, allt från dans till båtbyggeri.

Och visst är folkhögskolan fortfarande en väldigt viktig mötesplats och samhällsförändrande gemenskap som utjämnar utbildningsklyftor – om du så är ny eller gammal i landet, om du är bonnläpp (som jag) eller citykid, om du har en särbegåvning (som svenske ishockeymålvakten Linus Söderström uttrycker det) eller om du så är på jakt efter en yrkesutbildning.

Så låt oss fira den pigga och flexibla 150-åringen rejält under hela 2018!