”Kerään matkalta tunnejälkiä”

 

Värit, äänet, hengellisyys, kuumuus, köyhyys. Ennen matkaa Mustamon mielikuvat Intiasta perustuivat toisten kokemaan: kirjoihin, elokuviin ja ystävien tarinoihin.

Kyllä. Kun hän astuu Delhin-majapaikastaan, ystävänsä Rita Nahatan kodista kadulle, mielikuvat muuttuvat todeksi. Oma kokemus tuo mukaan sävyt: On mudanruskeita katuja. On tuuttaavia vespatakseja. Ja ihmisiä, juuri niin paljon ihmisiä kuin kaikki ovat kertoneet.

Ella Mustamo

  • ikä: 50
  • tehtävä: informaatikko Turun kaupunginkirjastossa
  • kotipaikka: Helsinki ja Turku

Kulttuurikliseiden ääripäät

New York ja Intia, niistä Mustamo on haaveillut aina. New York on koettu, ja Intialle järjestyi aikaa, kun hän jäi vuorotteluvapaalle informaatikon työstään. Kahden kuukauden matkallaan hän suuntaa myös Malesiaan ja Thaimaahan.

− Totta kai tiedän, että New York ja Intia ovat länsimaisen ihmisen kulttuurikliseiden ääripäät, niin kaukana toisistaan kuin mahdollista. Lisäksi Intia on jonkinlainen sukupolvikokemus.

Hänen poikansa ja tyttärensä sen sijaan kuuluvat maailmankansalaisten sukupolveen, kokeneisiin reppureissaajiin.

− Kuljen lasteni jalanjäljissä, kumpikin on ollut Intiassa aiemmin, Mustamo kertoo.

Kaikkea ei tarvitse tietää valmiiksi

Matkalainen ei aio suorittaa nähtävyyksiä vaan pysähtyä ja miettiä ajan kulua. Se tuntuu hyvältä, kun elämä on murroksessa: Aikuistuneet lapset ovat lähteneet kotoa. Mustamo on juuri muuttanut Turusta Helsinkiin asuakseen miesystävänsä kanssa.

− Toisessa kulttuurissa on pakko keskittyä kadun tapahtumiin, eikä mieli saa kauheasti harhailla. Se tekee varmasti hyvää, kun olen muuten niin hajamielinen, Ella Mustamo sanoo.

Kirjaihminen valmistautui matkalleen pinolla Aasia-kirjallisuutta. Repussa on kuitenkin vain yksi teos, Virpi Hämeen-Anttilan Minun Intiani, johon hän peilaa omia havaintojaan. Äänikirjat kulkevat tabletissa.

− Minun ei tarvitse tietää kaikkea etukäteen. Mieluummin luen yhtä tarinaa ja kerään paikasta tunnejälkiä.

Dokumenttiohjaajan assistentiksi

Delhistä Ella Mustamon matka jatkuu junalla Sunkisaan, Keralaan, Georgetowniin. Kokemuksia kanssa jakaa korealainen dokumenttiohjaaja Hyejin Jo, sohvasurffausystävä viime kesältä. He osallistuvat Tiibetin hengellisen johtajan Dalai-laman opetukseen yhdessä tuhansien ihmisten kanssa.

− Ja Hyejin Jo tekee matkaltaan televisioon jutun korealaisesta Intian-matkailijasta. Olen luvannut toimia hänen assistenttinaan.

Kiinalaista uutta vuotta Mustamo viettää helmikuun alussa Malesiassa, sen jälkeen hän antaa tilanteiden ohjata itseään. Maaliskuun lopulle päivätyssä paluulipussa lukee ”Bangkok-Helsinki”.

Postikortteja Aasiasta -blogissaan Ella Mustamo kertoo, mitä matkalla oppii Aasiasta, itsestä ja Suomesta. Ensimmäinen blogi ilmestyy Soulissa huomenna torstaina.

Kuva: Ella Mustamon arkisto

The post ”Kerään matkalta tunnejälkiä” appeared first on Souli.