”Me ollaan koko ajan läsnä”

 

Onnittelut ovat paikallaan. Pauliina Seppälän ideoima ja Yhteismaa-yhdistyksen toteuttama yhteisörahoitushanke on juuri saavuttanut ensimmäisen tavoitteensa: 20 000 euron pesämunan.

Suunnitteilla on Nappi Naapuri, virtuaalinen kyläkartta, jonka kautta saman alueen asukkaat voivat jakaa aikaansa tai apuaan toisilleen.

Kuluvan viikon aikana selviää, pääseekö hanke lopulliseen tavoitteeseensa, 50 000 euroon. Sitä tarvittaisiin markkinointiin ja tekijöiden ensimmäisen toimintavuoden palkkoihin. Tällä hetkellä suunnittelijat rakentavat palvelua lähestulkoon palkatta.

Virtuaalinen koputus naapurin ovelle

Miksi suomalaiset haluavat laittaa rahojaan verkkopalveluun, jota ei vielä ole olemassa, ja joka ei välttämättä koskaan edes toteudu?

Idea on tarpeeksi yksinkertainen, idean äiti arvioi. Nappi Naapurissa kaikki perustuu sijaintiin ja helppouteen.

– Sijainti on oikeastaan palvelun resurssi eli se, että tiedät, mitä lähellä tapahtuu. Jos esimerkiksi naapurissa tarvitaan leikkikaveria taaperolle tai viereisen talon remonttireiska etsii poraa, palvelu yhdistää kysynnän ja tarjonnan.

Suomesta puuttuu Seppälän mukaan juuri tällainen kevyt sosiaalisuuden taso, jossa yhteiseen hyvään voi osallistua ilman sitoutumista tai organisaatioita.

Tapana ei esimerkiksi ole kolkutella naapurin ovelle silloin, kun tarvitsee jotain.

– Toisia ei siksi löydetä. Ehkä se on meille vähän helpompaa näin teknologian välityksellä.

Organisaatiot liian jäykkiä

Pauliina Seppälän nimi yhdistyy moneen yhteisölliseen hankkeeseen, joita toteutetaan nelihenkisen Yhteismaa-yhdistyksen kautta. Yhdistys on ideoinut muun muassa Siivouspäivän, Parkkipäivän ja Olohuonenäyttelyn kaltaisia projekteja.

Seppälä on lisäksi ollut perustamassa yhteisörahoituksen Mesenaatti-palvelua, jolla myös Nappi Naapurin rahoitusta kerätään.

Nappi Naapuri

Nappi Naapuri -palvelu kertoo, mitä naapuri tarvitsee.

Perusideana on osallistuminen sosiaalisen median avulla. Toimintaa kutsutaan osallistumistaloudeksi, tai voidaan puhua sosiaalisista projekteista ja yhteisluomisesta. Organisaatioiden rakenteet ovat usein niin jäykkiä, ettei kokeileminen, luovuus ja spontaanius ole niissä Seppälän mukaan mahdollista.

– Me ollaan jatkuvasti vuorovaikutuksessa yhteisöjen kanssa ja palvellaan niitä. Esimerkiksi ympäri Suomea levinneen Siivouspäivän pitää saada mennä omalla painollaan, ja me vain autetaan siinä, ollaan palveluroolissa.

Hän ei pelkää epäonnistumista, toisin kuin voittoa tavoittelevat yritykset.

Yhteisö on tärkein

Innostujaksi itseään kuvaava Seppälä onnistuu keräämään suunnitelmilleen tukea. Häneen luotetaan ja häntä kuunnellaan.

– Saan aina ihmisiä mukaan, ja sitten joku sadasta ideastani alkaakin toimia. Minulla on sellainen asenne, että jos jotain ei ole, se pitää keksiä. Taidan olla vähän kukkahattutäti, mutta samalla haluan irroittautua hippimaineesta. Pitääkin seuraavaksi alkaa opiskella bisnestä, hän nauraa.

Yhteistyö yritysmaailman kanssa on myös Seppälän tähtäimessä. Itse asiassa, kun hän ryhtyi luomaan Nappi Naapuria, yrityksiä oli vaikea houkutella mukaan. Kun rahoitusta alkoi tulla muualta, yritykset kiinnostuivat ja alkoivat ottaa yhteyttä.

Seppälän mielestä organisaatioiden pitäisi ymmärtää verkossa toimivien sosiaalisten liikkeiden voima.

– Tällaiset pienehköt liikkeet ovat usein väliaikaisia ja nopeita, joten niiden tukeminen on helppoa. Yritykset voivat auttaa kasvattamaan liikkeen elinkaarta. Harvoinhan projekteja kauaa jatketaan.

Sosiaalinen media on tarjonnut luovuutta pulppuavalle Seppälälle keinon yhdistää sosiaalisuus ja uuden luominen. Hänelle on tärkeintä, että hankkeiden ytimessä on yhteisö. Toiminnan pitää olla aitoa ja laskelmoimatonta.

– En enää ikinä halua tehdä mitään täysin yksin.

Kuvat: Annu Hattunen, Nappi Naapuri

The post ”Me ollaan koko ajan läsnä” appeared first on Souli.