”Mua kiinnostaa kaikki, mitä en vielä osaa”

 

Sörkän vankilassa kuohahtaa. Pöytä lentää nurin, ja ison miehen koura hamuaa koivupulikkaa. Nuorimmaisen Eeron kärpänvikkelä äly on taas sattunut isoveljeen, ja Jukolan Juhanin on jälleen paalutettava isännyytensä perusta höröttävien veljiensä visakalloihin.

Lavalla mellastavat Aleksis Kiven seitsemän veljestä nykyajassa. Seitsemän broidia Sipoosta -näytelmän työryhmä virittäytyy pian koittavaan ensi-iltaan. Rooleissa nähdään kahdeksan miesvankia Helsingin vankilan suljetulta puolelta.

Työryhmä on ohjaaja Markus Karekallaksen johdolla muokannut Kiven klassikon tarinaksi nykyajan veljeksistä, jotka pähkäilevät kotitilansa sukupolvenvaihdosta, Facebook-päivityksiä ja emännänpuutetta.

Luvalla överiksi

Veljeksistä nuorinta esittävä kohentaa pipoaan ja istahtaa rennosti pöydän ääreen.

− Eeron rooli istuu mulle ihan hyvin. Tykätään molemmat vähän huudattaa ihmisiä.

Roolinimellään esiintyvä Eero ei miettinyt kahdesti, kun vankilaesimies tarjosi tilaisuutta näytellä produktiossa. Harjoitukset rikkovat vankila-arjen ankarat rutiinit, ja lavalla saa luvan perästä vetää överiksi, paahtaa täysillä tunnetiloihin.

− Sitä paitsi mua kiinnostaa kaikki, mitä en vielä osaa, Eero lisää.

"Eero"

  • on kotoisin Helsingistä
  • on 25-vuotias
  • kärsii ensikertalaisena elinkautistuomiota
  • on tämän talven ylioppilas Helsingin aikuislukiosta.

Kovissa paineissa

Pitkäjänteisyys. Rohkeus kohdata haaste. Näitä asioita harjoitusprosessi on opettanut. Eeron mukaan kaikkien vankien luontaisesti kärsimä stressi tuo myös oman mausteensa harjoituksiin. Se voi aiheuttaa muistiongelmia ja kovia suorituspaineita.

− Väitän, että stressi on vangille jatkuvaa, koska ihmiselle on luonnotonta olla lukkojen takana. Tulee olemaan kova paikka tulla esiin ja seistä ihmisten edessä lavalla.

Koko hanke nojautuu luottamukseen − tai kaatuu sen puutteesta.

− Vankilaviranomaisten täytyy uskoa, että me hoidetaan näytelmä lavalle ilman hölmöilyjä. Meidän taas täytyy luottaa siihen, että he antavat meille työrauhan. Hehän voivat viheltää pelin poikki milloin vain.

Opinnälkä kantoi hedelmää

Harjoitusten jälkeen Eerolla olisi toiveissa lakkiloma, reissu kaupungille ylioppilaslakin ostoon. Hän suoritti ylioppilastutkinnon vankilassa Helsingin aikuislukion kautta. Suunnitelmissa on kouluttautua rakennusmestariksi.

− Opiskelu on järkevintä, mitä vanki voi tehdä, Eero sanoo empimättä.

Sanoissa on harkittua painavuutta.

Jokainen liikenevä euro tulisikin hänen mielestään sijoittaa vankien koulutukseen.

− Olen itsekin ollut täällä työpajoissa töissä. Entä jos vanki voisi vaikka opiskella vankilan pajalla käsityöammatin sen ohessa, että tekee liukuhihnalta rekisterikilpiä?

Eero toivoo lisää resursseja myös seitsemän broidin kaltaiseen teatteritoimintaan.

− Tämäkin on tavallaan opiskelua ja toimii loistavasti.

Onko teatterikärpänen siis purrut niin, että esiintyminen kiinnostaisi aikanaan siviilissäkin?

− Mikään ei ole poissuljettua. Ykköstavoitteeni on, ettei koskaan enää vankilaan. Unelmani on omakotitalo, perhe ja hyvä työpaikka. Normaali elämä.

Seitsemän broidia Sipoosta -näytelmää esitetään KOKO Teatterissa 11.−13. marraskuuta.

The post ”Mua kiinnostaa kaikki, mitä en vielä osaa” appeared first on Souli.