”Resonans” - en dannelsesfestival

Årets tema var: ”Resonans er en dannelsesfestival om mennesket i en digitaliseret verden”.

 
 ”Resonans” - en dannelsesfestival Fotograf: Mads Bordinggaard, Earthlander Media, resonans.live

En styregruppe bestående af kendte personer inden for erhverv, kultur, kunst og uddannelse har etableret ”Resonans” en dannelsesfestival, der for anden gang blev gennemført i august 2022 på Oure højskole.

Det fokus, der sættes på dannelse, beskrives som ”... alt det der gør os til gode, oplyste og sociale mennesker.” På festivalen bidrog flere sessioner til en aktuel og ny forståelse af dannelse gennem et sjældent velgennemført møde mellem filosofisk teori, udøvende scene- og musikalsk kunst på højt niveau, samt folkeoplysende og anden uddannelse.

Begrebet ”Resonans” er inspireret af den tyske filosof Hartmut Rosas bog ”Resonans”, der i meget forsimplet form bl.a. i interviewet med ham på festivalen blev udtrykt som ”at noget resonerer i dig” ”at man bliver touched”, en dynamisk og transformerende proces der involverer følelser og krop. Netop det kan kunsten tilføre dannelsesbegrebet, hvilket var tydeligt mærkbart og blev diskuteret i flere bl.a. musikalske sessioner på festivallen.

Resonans blev også diskuteret som en personlig forudsætning for oplevelsen af natur og af ”forbundethed” nødvendigt for transformationer mod mere bæredygtighed.

Det kan til sidst nævnes at prisen for deltagelse var meget lille og dermed tydeliggjorde intentionen om et inkluderende dannelsesideal. Det var en inspirerende festival åben for alle med nye og berørende perspektiver på dannelse.

Læs mere om Resonans

Læs mere om Resonans’ styregruppe.