”Resonans”– sivistysfestivaali

Tämän vuoden teemana oli ”ihminen digitalisoidussa maailmassa.”

 
Kuva: Mads Bordinggaard, Earthlander Media, resonans.live Kuva: Mads Bordinggaard, Earthlander Media, resonans.live

Resonans-festivaalin perustanut johtoryhmä koostuu tunnetuista elinkeinoelämän, kulttuurin, taiteen ja koulutuksen vaikuttajista. Resonans on sivistysfestivaali, joka järjestettiin elokuussa 2022 toista kertaa Ouren kansanopistossa. 

Festivaalin keskipisteessä on sivistyskäsitys, jonka mukaan sivistys on ”... kaikki se, mikä tekee meistä hyviä, valistuneita ja sosiaalisia ihmisiä.” Monet festivaalin sessioista loivat ajankohtaista ja uutta sivistyskäsitystä yhdistämällä harvinaisen onnistuneesti filosofista teoriaa, korkealaatuista esittävää teatteri- ja musiikkitaidetta sekä vapaata sivistystyötä ja muuta koulutusta.

”Resonanssin” käsite on saanut innoituksensa saksalaisen filosofin Hartmut Rosasin teoksesta ”Resonans”. Hyvin yksinkertaistetusti käsitteessä on kyse siitä – kuten Rosas itse totesi festivaalilla tehdyssä haastattelussa – että ”jokin resonoi ihmisessä”, että ”jokin koskettaa”. Kyseessä on dynaaminen muutosprosessi, joka vaikuttaa tunteisiin ja kehoon. Juuri siinä kiteytyy taiteen anti sivistyskäsitteelle, mikä ilmeni selvästi muun muassa useissa musiikkisessioissa ja herätti myös keskustelua.
Keskusteluissa resonanssia käsiteltiin myös henkilökohtaisena edellytyksenä luontokokemuksille sekä ”yhteyden kokemukselle”, jota tarvitaan, kun tehdään muutoksia kestävämpään suuntaan. 

Lopuksi voidaan mainita, että osallistumismaksu oli hyvin pieni, mikä havainnollisti osaltaan pyrkimystä inklusiiviseen sivistysihanteeseen. Inspiroiva festivaali oli avoin kaikille ja tarjosi uusia, koskettavia näkökulmia sivistykseen. 

Lue lisää Resonansista (tanskaksi).

Lue lisää Resonansin johtoryhmästä (tanskaksi).