”Vi satsar 110 procent för att dessa pojkar ska klara sin utbildning”

Strax utanför Göteborg ligger Bräcke gymnasium som är ledande i Sverige inom validering och yrkesutbildning av byggsektorn. Branschen har stora rekryteringsbehov. Därför startades nyligen en klass med utvisningshotade ungdomar som har fått stanna i Sverige med stöd av gymnasielagen.

 
Foto: Marja Beckman Foto: Marja Beckman

I en stor industrilokal med högt i tak arbetar sexton unga män i gula neonbyxor med att snickra ramar. Full aktivitet råder. Det ovanliga med denna grupp är att alla elever alldeles nyligen hotades av utvisning. I sista minuten fick de en andra chans med stöd av gymnasielagen. Lagen tillåter dem att stanna i Sverige så länge de studerar på gymnasienivå.

– I Göteborg finns många ensamkommande, framför allt pojkar, säger Mikael Karlsson som är rektor på Bräcke gymnasiums avdelning för vuxenutbildning och validering. 

Denna utbildning har bara pågått i drygt en vecka när NVL kommer på besök. Av 45 utvisningshotade personer mellan 18 och 22 år anmälde dessa sexton intresse för att lära sig byggbranschen. Efter utbildningen, som är praktisk med teoretiska avsnitt, har de sex månader på sig att hitta ett fast arbete.

– Våra lärare satsar 110 procent för att dessa pojkar ska bli klara med sin utbildning och få jobb. De var på väg att packa för att utvisas och var väldigt oroliga. De har tagit sig hit som 16-17-åringar, lärt sig svenska – och så ska vi skicka dem till länder som UD avråder oss från att åka till!, säger Mikael Karlsson.

Sponsrad lunch

Mikael Karlsson har använt sitt stora kontaktnät inom byggbranschen för att få hjälp med sponsring och praktikplatser. De flesta har reagerat positivt och velat stötta på alla sätt de kan.

Tack vare sponsringspengarna kan skolan bjuda pojkarna på lunch varje dag. 

– Jag märker en helt annan drivkraft hos dessa ungdomar jämfört med gymnasieelever som är födda i Sverige. De har kniven på strupen och då duger det inte att försova sig eller vara borta från jobbet två gånger i veckan.

brackeMikael2-(002).jpg
Mikael Karlsson vill tacka flera byggföretag för att de har sponsrat elevernas lunch.

En av dessa ungdomar är Faisal Karimi. Han flydde till Sverige från Afghanistan hösten 2015 och har fast jobb på ett lager. 

– Även i Afghanistan gillade jag att skruva och ha ett rörligt arbete, berättar Faisal som är 20 år. MIgrationsverket säger dock att han är 21 år efter att ha gjort en åldersbedömning.

– Mina tänder är en 20-årings men mina knän är visst 21 år, säger han.

Han tycker att det känns bra att få möjlighet att gå utbildningen.

– Jag kunde ha gjort det för 2–3 år sedan men när min ålder blev uppskriven och jag fick inte längre gå på gymnasiet, berättar han.

brackePeterfaisal-(002).jpg
Läraren Peter Karlsson visar olika sorters skruvar för Faisal Karimi.

Integration på arbetsplatsen

Bräcke gymnasium har arbetat i många år med branschvalidering inom byggsektorn. Hit hänvisas folk från flera orter i Sverige. Ungefär 200 personer om året får sina kunskaper godkända för branschens standard. Av antalet validanter är ungefär lika många födda i Sverige som i andra länder. Mikael Karlsson berättar att Bräcke gymnasium har arbetat aktivt för att invandrare ska integreras med sina svensktalande kollegor. 

– I början tog de nyanlända rast före eller efter de andra killarna för att de inte kunde svenska så bra, men då sa vi åt dem att ta rast samtidigt så att de fick prata med varandra. Nästa gång någon behöver en snickare vet de att ”Hassan är en go’ pojke och han kan snickra också”, säger Mikael Karlsson.

Bräcke gymnasium har också avstått från att enbart ta emot invandrare för validering eftersom det finns en stor risk att det då blir en ”a-behörighet” för svenskar och en ”b-behörighet” för invandrare. 

Att få sina faktiska kunskaper validerade kan betyda mycket, inte minst för att få upp lönen.

– Det är jättemånga infödda svenskar vars arbetstitel är ”övrig byggarbetare”. De kan ha jobbat i 10–15 år och vara jätteduktiga, men utan yrkesbevis får de bara max 88 procent av lönen jämfört med dem som har yrkesbevis.

Antalet validerade har minskat

Det senaste halvåret har det varit turbulent på Arbetsförmedlingen (AF). Enligt Januariavtalet, regeringsavtalet mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna, ska Arbetsförmedlingen göras om från grunden. I och med att många har slutat på AF det inte funnits handläggare som kan skicka personer till validering. Därför satsar Bräcke gymnasium just nu mest på vuxenutbildning. 

Arbetsmarknaden för byggnadsarbetare tros vara ljus framöver, och Mikael Karlsson är övertygad om att hans nyaste elever kommer att ha goda chanser att få jobb.
– De är färdigutbildade i början av 2021 och då är det ingen som ska kunna smälla dem på fingrarna, säger han.