4/2007 NVL Uutisia

 


NMR

Uusi Pohjoismainen ruoka

Ny Nordisk Mat eli Uusi pohjoismainen ruoka -ohjelman hankehaku on alkanut.
Ohjelma on Pohjoismaiden ministerineuvoston kolmivuotinen hanke, jonka avulla pyritään tuotteistamaan ja tekemään tunnetuksi pohjoismaista ruokaa ja ruokakulttuuria. Tämä tapahtuu yhdistämällä Pohjoismaiden vahvuudet, jotka liittyvät mm. alueellisiin arvoihin, designiin, gastronomiaan, raaka-aineisiin sekä matkailuun.
Ohjelmasta ja tänään alkaneesta hankehausta lisää tietoa Ministerineuvoston sivuilla:
www.norden.org/nynordiskmad
E-post: Carola.Lindholm(ät)vsy.fi
NVL

NVL:n ja FA:n konferenssi opitun tunnustamisesta 4.5.2007 Reykjavikissa

Islantilainen Työelämän koulutuskeskus (Fræðslumiðstöð atvinnulífsins, FA) ja NVL järjestävät konferenssin opitun tunnustamisesta 4. toukokuuta. Aamupäivällä NVL:n opitun tunnustamisen asiantuntijaverkosto antaa yleiskatsauksen alan kuulumisiin Pohjoismaissa ja järjestää workshopeja pohjoismaisista hyvistä käytännöistä. Lounaan jälkeen OECD:n edustaja Patric Werquin kertoo opitun tunnustamisesta Euroopassa ja FA:n pääsihteeri Ingbjörg Elsa Guðmundsdóttir esittelee FA:n ehdotuksen opitun tunnustamisen kehittämiseksi Islannissa. Lopuksi esitellään kokemuksia islantilaisista pilottihankkeista.
Sigrún Kr. Magnúsdóttir
E-post: sigrunkri(ät)frae.is
Mer om: validering
NVL

Ammattikoulutus Pohjoismaissa

Pohjoismaiden ministerineuvostossa toimiva johtoryhmä (SVL) on antanut NVL:lle ja Muodollisen aikuiskoulutuksen verkostolle tehtäväksi katsauksen aikuisten mahdollisuuksista ammattikoulutukseen Pohjoismaissa. Katsaus valmistuu 20.5. mennessä.
E-post: Nils.Friberg(ät)kristianstad.se
NVL

Aineisto opitun tunnustaminen -konferenssista nyt verkossa

Opitun tunnustaminen: Kokemuksia Pohjoismaista ja Baltiasta ja katsauksia Eurooppaan –konferenssi Kööpenhaminassa maaliskuussa 2007
NVL:n kotisivuilla on nyt nähtävissä runsaasti aineistoa konferenssista.
www.nordvux.net/page/480/validationconference2007.htm
E-post: Nils.Friberg(ät)kristianstad.se
Mer om: validering
Danmark

Hallitus markkinoi tosissaan Tanskaa opiskelumaana

Hallitus on sopinut sosiaalidemokraattien, Dansk Folkepartin ja Radikale Venstren kanssa toimintasuunnitelmasta, jolla Tanskaa markkinoidaan tehostetusti. Suunnitelman toteuttamiseen on varattu neljän vuoden ajalle 412 miljoonaa Tanskan kruunua, josta 24 miljoonaa suunnataan Tanskan aktiiviseen markkinointiin opiskelumaana. Toimintasuunnitelmaan sisältyy erityisen Markkinointirahaston perustaminen. Rahasto saa käyttöönsä 150 miljoonaa kruunua, ja sen tehtävänä on edistää ”laajoja, näkemyksellisiä hankkeita, konferensseja jne.”. Lisäksi rahoitusta on varattu Tanskan markkinoimiseen luovana kansakuntana ja matkailu- ja sijoituskohteena ja viennin edistämisen modernisointiin.
Lisätietoa tanskaksi talous- ja työministeriön sivuilta www.oem.dk/sw18477.asp

Mette Iversen
E-post: mettei(ät)dpu.dk
Danmark

”Tutkimuksen vuorokausi” tänä vuonna 27. – 28. huhtikuuta

”Tutkimuksen vuorokausi” on koko maan kattava tapahtuma, jonka aikana tieteestä kiinnostuneet voivat ”vuokrata” tutkijan kertomaan tutkimustyöstään. Tapahtuma järjestetään vuosittain, ja sen tarkoituksena on lisätä kiinnostusta ja ymmärrystä tutkimustyön metodeja, prosesseja ja tuloksia kohtaan.
Lisätietoa tanskaksi www.forskningensdoegn.dk
Mette Iversen
E-post: mettei(ät)dpu.dk
Mer om: forskning
Danmark

Didaktiikkaa pohjoismaisittain Aalborgin yliopistossa

Aalborgin yliopiston koulutuksen, oppimisen ja filosofian laitos ja Aalborgin opettajankoulutuslaitos alkavat kehittää pohjoismaista didaktiikkaa yhteistyössä Göteborgin yliopiston ja norjalaisen Agderin korkeakoulun kanssa. Yhteistyöhankkeeseen osallistuvissa oppilaitoksissa aloitetaan tutkijakoulutus ammatillisen kehityksen ja professiotutkimuksen alalta – onko olemassa pohjoismaista professiodidaktiikkaa? Sivistystä ja tietokäsitystä tarkastellaan pohjoismaisesta näkökulmasta, samoin teorian ja käytännön suhdetta, jossa keskitytään erityisesti opetuksen ja oppimisteorioiden väliseen suhteeseen. Pohjoismaisen didaktiikan lähtökohtia ja erilaisten tutkimushankkeiden vaikutuksia pohditaan muun muassa tutkimusverkostojen kehittämisen ja vahvistamisen näkökulmasta. Tavoitteena on elinvoimainen pohjoismainen didaktiikan tutkimuskenttä.
Lisätietoa: www.learning.aau.dk
Mette Iversen
E-post: mettei(ät)dpu.dk
Mer om: forskning
Finland

Hallitusohjelman linjanvetoja

Uuden hallituksen ohjelmatyö käynnistyy. Neuvottelutulos hallituksen ohjelmasta ja ministerien paikkajaosta saavutettiin 15.4., ja presidentti nimitti uuden hallituksen torstaina 19.4. Eduskunta käsittelee ensi viikolla tiedonantoa hallitusohjelmasta ja äänestää hallituksen luottamuksesta. Mitä uusi hallitusohjelma tuo tullessaan opetusministeriön toimialalle? 
Sinivihreässä hallitusohjelmassa yhdistäviksi arvoiksi nostetaan mm. sivistys ja osaaminen. Hallitusohjelmassa todetaan, että luovuus, osaaminen sekä korkea sivistystaso ovat edellytys Suomen ja suomalaisten menestymiselle.
Matti Vanhasen toisessa hallituksessa koulutuspolitiikkaan liittyvien tavoitteiden vetovastuussa on opetusministeri Sari Sarkomaa.
Lue lisää: www.minedu.fi/etusivu/arkisto/2007/1904/hallitusohjelma.html
E-post: Carola.Lindholm(ät)vsy.fi
Island

Raportti opitun tunnustamisen kehittämisestä

Työelämän koulutuskeskus (Fræðslumiðstöð atvinnulífsins, FA) perustettiin vuonna 2003 Islannin työntekijöiden ja työnantajien aloitteesta. Tuolloin organisaatio sai maan opetusministeriöltä tehtäväksi edistää opitun tunnustamista Islannissa muun muassa kehittämällä alan strategioita ja metodeja. Äskettäin FA sai valmiiksi toimeksiannon ensimmäisen osan ja luovutti ensimmäisen raporttinsa ministeriölle. Raportissa käsitellään osaamisen arviointia toisen asteen koulutuksen lyhentämisen apuna ja esitetään ehdotuksia jatkotoimenpiteistä opitun tunnustamisjärjestelmien luomiseksi Islannissa.
Raportti islannin kielellä Word-muodossa.
Sigrún Kristín Magnúsdóttir
E-post: sigrunkri(ät)frae.is
Mer om: validering
Norge

75 vuotta aikuisten puolesta

Aikuiskoulutusliitto Voksenopplæringsforbundet täytti 75 vuotta 17. huhtikuuta.

Vuonna 1932 perustettiin aikuiskoulutusalan vapaaehtoisjärjestöjen keskusorganisaatio, Samnemnda for studiearbeid. Opin tarve oli suuri: Norjan oli vahvistuttava sekä demokratiana että elinvoimaisena, osaavana kansana. Vapaaehtoisjärjestöillä oli paljon haasteellisia tehtäviä. Kattojärjestön avulla ne halusivat vahvistaa rooliaan kansanvalistajina ja tiedon tarjoajina. Myöhemmin järjestön nimeksi vaihdettiin ajanmukaisempi Voksenopplæringsforbundet. Järjestön 75 vuotta kestänyt väsymätön työ aikuisten opiskelumahdollisuuksien puolustajana on tuottanut tulosta. Sekä demokratian turvaaminen että yksilön oikeus tietoon tarjoavat edelleen suuria haasteita.

www.vofo.no

E-post: Ellen.Stavlund(ät)vofo.no
Norge

Yrityksille rahoitusta perustaito-opetuksen järjestämiseen

Hallituksen työelämän perustaito-ohjelma jakaa 20 miljoonaa kruunua 70:lle norjalaisyritykselle. Varat suunnataan perustason luku-, kirjoitus, lasku- ja tietotekniikkaopetukseen. Yli 200 yritystä oli hakenut rahoitusta yhteensä noin 78 miljoonan kruunun verran.

- Hakemusten määrä on noussut ilahduttavasti edellisestä vuodesta. Lisäksi tämänvuotiset hakemukset tulivat pääosin uusilta hakijoilta, kertoo Voxin johtaja Turid Kjølseth. Perustaito-ohjelman rahoitus tulee vuoden 2006 valtionbudjetista.

Opetusministeri Øyistein Djupedalin mielestä ohjelmalla on suuri yhteiskunnallinen merkitys. - Ohjelmalla on merkitystä sekä yksilötasolla että yritystasolla. Tämän hetken työelämälle ominaiset nopeat teknologiset muutokset vaativat entistä enemmän yksittäiseltä työntekijältä. Djupedalin mukaan oppimistaidot ja uuden osaamisen omaksuminen ovat yhä tärkeämpiä töelämän taitoja. - Yrityksille työntekijöiden riittävät perustaidot ovat tärkeitä, jotta muutoksia voidaan toteuttaa ja uutta teknologiaa ottaa käyttöön. Puutteelliset perustaidot voivat estää innovaatioita ja kehitystä, Djupedal toteaa.
 
Suurin osa tukea saaneista yrityksistä järjestää opetusta kaikissa perustaidoissa. Toiseksi yleisintä on luku- ja kirjoitusopetuksen yhdistäminen tietotekniikkaopetukseen. Yritysten saamat tukisummat vaihtelevat 15 000 kruunun ja 900 000 kruunun välillä. Hakijoissa on niin yhden hengen yrityksiä kuin suuria yritysryppäitä, joissa koulutukseen osallistuu monta sataa työntekijää. Tukea saaneista suurin osa on kunnallissektorin, elintarvikealan, teollisuuden ja hoitoalan organisaatioita.

Yhteyshenkilöt
Turid Kjølseth, johtaja, Vox. Puh: 23 38 13 10/93 43 93 62
S-posti: turid.kjolseth(ät)vox.no
Tom Sørhus, apulaisjohtaja, Vox. Puh: 23 38 13 42/93 43 93 14
S-posti: tom.sorhus(ät)vox.no

E-post: Ellen.Stavlund(ät)vofo.no
Sverige

Kevätbudjetti

Budjettiesitys tarttuu syrjäytymiseen, Ruotsi ottaa käyttöön oppisopimuskoulutuksen, ammattikorkeakouluja Ruotsiin

Budjettiesitys tarttuu syrjäytymiseen

Vähenevän työttömyyden ja lisääntyvän työllisyyden ansiosta Ruotsin taloudellinen tilanne on tällä hetkellä hyvä. Äskettäin valtiopäiville jätetyssä kevään budjettiesityksessä ehdotetaan toimia, joiden avulla voidaan katkaista syrjäytymiskierre ja antaa työmarkkinoilta kauimmas etääntyneille mahdollisuus palata työhön. Ehdotetuista toimenpiteistä kertoi työmarkkinaministeri Sven Otto Littorin.   

Ruotsi ottaa käyttöön oppisopimuskoulutuksen

Oppisopimuskoulutusta aletaan tarjota vaihtoehtona lukiokoulun ammatillisilla linjoilla. Oppisopimuskoulutuksessa vähintään puolet opiskeluajasta on työssä oppimista. Kouluministeri Jan Björklundin mukaan myös opiskelijan palkkaaminen sallitaan.

Ammattikorkeakouluja Ruotsiin

Opetusministeri Lars Leijonborgin ja kouluministeri Jan Björklundin mielestä Ruotsissa on nostettava ammattikoulutuksen arvostusta, sillä kaikki nuoret eivät halua akateemiselle alalle. Hallitus ilmoitti hiljan teettävänsä uuden selvityksen ammattikorkeakouluista. Ammattikorkeakoululaitokseen kuuluisivat kaikki lukiokoulun jälkeiset koulutukset, joita ei ole jo sijoitettu yliopiston tai korkeakoulun alaisuuteen.

www.regeringen.se/sb/d/1454
www.regeringen.se/sb/d/8911

E-post: Nils.Friberg(ät)kristianstad.se
Europa

Vuoden 2007 Grundtvig-palkinto

Vuosi 2007 on Euroopassa yhdenvertaisten mahdollisuuksien teemavuosi aikuiskoulutusalalla. Niinpä EAEA:n Grundtvig-palkinnot myönnetään tänä vuonna hankkeille, jotka pyrkivät parantamaan ja lisäämään oppijoiden tasavertaisia mahdollisuuksia tavoilla, jotka edistävät täysipainoista aktiivista kansalaisuutta ja kriittistä demokratiaa. Seuraavien näkökohtien tulee painottua palkittavissa hankkeissa:
• Edustus
• Tunnustaminen
• Sääntely
• Kunnioitus
Palkinnot annetaan organisaatiolle tai osallistujille, jotka ovat onnistuneet parhaiten valtioiden rajoja ylittävien aikuisoppimishankkeiden toteuttamisessa. Palkintoa voivat hakea yhteisöjen, ryhmien ja yksilöiden kehittämät hankkeet.
Vuoden 2007 Grundtvig-palkinnon hakuohjeet:
www.eaea.org/news.php?aid=13313&%20d=2007-04
E-post: Antra.Carlsen(ät)cfl.se