Aikuiskoulutuksen salkku hukassa komissiossa

 

Parhaillaan järjestäytyvän Euroopan komission salkkujakoa varjostivat huhut. Ensin näytti, että koulutus ei saisi lainkaan omaa komissaaria. Sitten komissaariksi ehdotettiin unkarilaista Tibor Navracsicsia. Nyt vaikuttaa siltä, että aikuiskoulutus ei kuulukaan koulutuspolitiikan vaan työllisyyspolitiikan alaisuuteen.

Parlamentti hyväksyy komission

  • Seuraavaksi Euroopan parlamentti käsittelee komission virkanimitykset ja hyväksyy sen kokoonpanon.
  • Sen jälkeen Eurooppa-neuvosto nimittää komission.
  • Uudet komissaarit aloittavat työnsä 1. marraskuuta.

Tiedotteessaan komissio kertoo, että aikuiskoulutus siirtyy yhdessä ammatillisen koulutuksen kanssa työllisyysasioiden komissaarin hoteisiin.

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäisen (kok., EPP) mukaan saattaa olla hyväkin, että aikuiskoulutuksen ja työllisyyden päätöksenteko lähentyvät.

– Siirron myötä aikuiskoulutus voi saada enemmän painoarvoa työllisyyden ja sosiaalipolitiikan merkityksen jatkuvasti kasvaessa.

Uhkana on koulutuspolitiikan pirstaloituminen.

– Säilyykö tiivis ja tarvittava yhteistyö koulutus- ja työllisyysasioiden hoidossa vai syntyykö päällekkäisyyttä? Pietikäinen pohtii.

Järjestöt huolissaan

Aikuiskoulutuksen järjestöissä tieto siirtymisestä on otettu vastaan ristiriitaisesti: nähdäänkö aikuiskoulutus vastedes vain työllisyystoimena?

– Koulutuskomissaarin alaisuudessa vapaa sivistystyö, ammatillinen koulutus ja korkeakoulutus ovat muodostaneet jatkumon. Siirto työllisyyspolitiikan osaksi herättää kysymyksiä komission sitoutumisesta elinikäiseen oppimiseen, pohtii Euroopan aikuiskasvatusliiton (EAEA) pääsihteeri Gina Ebner.

EAEA edustaa yli sataa eurooppalaista aikuiskoulutusorganisaatiota. Suomesta siihen kuuluvat Kansanvalistusseura, Vapaa Sivistystyö ja Maailma tutuksi.

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker julkisti komissaariehdokkaansa viime viikolla. Koulutuskomissaariksi ehdolla oleva Tibor Navracsics on Unkarin ulkoministeri. Työllisyysasioiden komissaariksi nimettiin belgialainen Marianne Thyssen. Hän on juristi ja europarlamentaarikko (EPP).

Kuva: Euroopan komissio

The post Aikuiskoulutuksen salkku hukassa komissiossa appeared first on Souli.