Aikuiskoulutuksesta ehdotetaan pakollista koko Pohjolassa

Olisikin visionäärinen päätös, jos Pohjoismaat päättäisivät kehittää yhteisen mallin pakolliselle aikuis- ja täydennyskoulutukselle, Poul Nielson sanoo.

 

Pohjoismaiden hallitusten tulee ajaa kaikille palkansaajille pakollisen aikuis- ja täydennyskoulutuksen käyttöönottoa ja kehittää sitä koskeva malli yhdessä työmarkkinaosapuolten kanssa. Näin ehdottaa Tanskan entinen ministeri ja EU-komissaari Poul Nielson Pohjoismaiden työelämää koskevassa strategiaselvityksessä

Poul Nielson on tehnyt Pohjoismaiden ministerineuvoston toimeksiannosta strategiaselvityksen, joka luovutettiin oikeus- ja työministeri Jari Lindströmille tiistaina. Lindström toimii tänä vuonna työelämän ministerineuvoston puheenjohtajana. Raportissa on 14 ehdotusta siitä, miten työelämää voidaan kehittää pohjoismaisella yhteistyöllä.

Nielsonin mukaan aikuisten osaamisen kehittämiseen panostetaan paljon jo nyt, mutta ”vanhat eväät” eivät riitä globalisaation, digitalisaation ja teknisen kehityksen tuomien haasteiden selättämiseen. Uusien koulutusmuotojen tarvetta lisää tekniikan nopean kehittymisen lisäksi eläkeiän asteittainen nousu.

– Pohjoismaiden kilpailukyvyn turvaaminen vaatii uudenlaista koulutusajattelua. Olisikin visionäärinen päätös, jos Pohjoismaat päättäisivät kehittää yhteisen mallin pakolliselle aikuis- ja täydennyskoulutukselle, Poul Nielson sanoo. 

Lisää aiheesta

Lähde: Norden.org