Aina etätöissä

 

Tietokoneen ruudulla vilkkuu kasvoja ja pompahtelee kommentteja. Etäkoulu Kulkurin verkko-opettaja Virpi Soinin työpäivään kuuluu tänään nettitunti. Aiheena ovat suomen kielen sanaluokat. Oppilaat ovat Turkista, Australiasta, Malesiasta ja Sveitsistä.

− Kokoan nettitunnille neljästä kuuteen oppilasta ja teemoitan tunnin. Kun vanhemmat ovat tarkistaneet, että linjat aukeavat, he väistyvät taka-alalle, kolmannen ja neljännen luokan oppimääriä opettava Soini kertoo.

Mahtava porukka!

Etäkoulu Kulkurin johtaja Tuija Tammelander antaa palautetta työyhteisölleen:

"Uskomattoman hieno, innovatiivinen ja aktiivinen porukka. Opettajillamme on valtavasti tieto-taitoa, jota he jakavat toisilleen. Yksi on perehtynyt ilmiö-oppimiseen, toinen tekee tieto- ja viestintätekniikan opetussuunnitelmaa, kolmas hallitsee Prezi-työkalun."

 

Hän tekee työtään kotonaan Espoon Olarissa, mutta 53 oppilasta ovat 25 maassa. Ulkosuomalaisille lapsille tarkoitetussa Kulkurissa voi suorittaa vaikka koko perusopetuksen oppimäärän.

Angry Birds yhdistää

Verkossa opettaminen on paljolti samaa kuin luokkahuoneessakin: tehdään tehtäviä, keskustellaan niistä, kommentoidaan ja jutellaan muuten vain. Oppilaat asuvat eri kulttuureissa mutta innostuvat samoista asioista.

− Jalkapallo ja Angry Birds yhdistävät suomalaislapsia ympäri maailman.

Soini avaa koneensa puoli yhdeksän kieppeissä saateltuaan neljä lastaan päiväkotiin ja kouluun. Päivä lähtee käyntiin mukillisella maitokahvia ja omenalla.

− Aloitan juoksevilla asioilla: opastan vanhempia sähköpostitse ja kokoan oppilaiden kansioita. Joskus on saatava luovia asioita eteenpäin heti, esimerkiksi suunniteltava oppitunteja.

Iltapäivällä koti täyttyy lapsista ja heidän kavereistaan, joten silloin Soini enintään tarkistaa sähköpostinsa. Toisinaan hän ottaa lisätunteja illasta, sillä nettituntien ajoittaminen vaatii sovittelua: kun yhdellä oppilaalla on aamu, toisella on ilta.

Työn vapaus viehättää

Tänään vietetään kansallista etätyöpäivää, mutta Virpi Soinille jokainen työpäivä on etäpäivä. Se sopii elämäntilanteeseen.

− Kun elämä on meneväistä, etätyö tuo levollisuutta. Saa olla tutussa ja miellyttävässä ympäristössä, eikä haittaa, vaikka pyykkikone laulaa taustalla.

Itsensä on kuitenkin tunnettava niin hyvin, että tietää, miten asioita saa aikaan, eikä ahdistu yksin kotitoimistossa.

Työkaverit, etäkoulun parikymmentä opettajaa, ovat Soinille tärkeitä. Lähimmän kollegansa hän skypettää viikoittain ja tapaa monia opetusalan tapahtumissa. Kerran vuodessa koko porukka kokoontuu yhteiseen koulutuspäivään.

− Kun oikein kaipaan työyhteisöä, lähden Töölöön Kulkurin toimistolle, olarilaisopettaja sanoo.

Kuva: Virpi Soini

The post Aina etätöissä appeared first on Souli.