Andra bullar 2: Medveten inkompetens är smärtsam

DialogWebs finländska redaktör deltar i en mathantverksutbildning och delar med sig av sina erfarenheter.

 

Utbildningen i Mathantverk har nu rullat på sedan slutet av januari och jag har hittills deltagit i tre avsnitt som innehållit både teori och praktik. Utbildningen består av praktiska moduler, där min grupp lär sig bakhantverket och den andra gruppen koncentrerar sig på att förädla bär, frukt och grönsaker, och olika teoretiska moduler som dels handlar om livsmedelshygien och lagstiftning kring denna, dels om att starta ett företag. De här undervisningsmodulerna är inte bara tidsmässigt utspridda över vår och höst, där både veckoslut och vardagskvällar ingår, utan även geografiskt väldigt utspridda på fyra orter som inte ligger nära varandra. Om jag förstått rätt beror detta på att flera arrangörer står bakom utbildningen och på att det inte är helt lätt att t.ex. hitta ett undervisningskök. För vissa deltagare leder det till att de måste resa långa sträckor och för vissa att de måste betala för övernattning och måltider (som lyxigt nog ordnas av kursarrangörerna). Det betyder att man antagligen måste satsa åtminstone 500 euro utöver själva kursavgiften som är 500 euro (250 euro för arbetslösa). Det verkar kanske inte som en speciellt stor summa för en utbildning som denna, men kan svida för den som just står i beråd att starta upp ett företag eller är arbetslös.

Att planera är nödvändigt

Lördagen den 23 februari inleddes kursavsnittet om att starta eget. Lärare var företagsrådgivaren Marcus Forsström med lång erfarenhet av bankvärlden och av att starta företag. Flera av deltagarna är redan företagare och kunde komma både med goda tips och intressanta frågor. Forsström påpekade att han inte representerar någon myndighet och därför kunde frikostigt dela med sig av goda råd om s.k. skatteplanering. Vi började med att titta på hur man gör upp en affärsverksamhetsplan (finns på nätet) och fick göra ett litet test för att få reda på om vi lämpar oss som företagare. Eftersom jag arbetat som frilans hela mitt liv, vilket på många sätt kan jämföras med att vara företagare, var det en lättnad att testet visade att jag gjort rätt val.
Men samtidigt tycker jag att det ändå verkar rätt komplicerat för en spontan person som jag att kalkylera och planera. När jag får en god idé som jag brinner för brukar jag bara börja på och genomföra den på mitt eget sätt. Långsiktiga planer och finansiering brukar komma lite i efterskott. Så gick det åtminstone till när jag gav ut min första bok år 1996, men att starta bageriverksamhet är ju inte samma sak.

Äntligen bakar vi!

Andra veckoslutet i mars kom det tillfälle som jag tror att många av kursdeltagarna sett mest fram emot. Vi fick börja baka! Det var ett förväntansfullt gäng som kom med burkar och byttor fyllda av egenhändigt producerad surdeg då vi samlades i Axxells undervisningskök i Pargas för att under bakningsgurun Heikki Manners ledning lära oss baka med surdeg och fördeg. Manner är livsmedelskonsult och expert på jäsning. Att dagen skulle innehålla en lektion i högre matematik var nog ingen av oss beredd på. Nåja, procenträkning är väl inte högre matematik, men att räkna ut andelen mjöl, vatten, surdeg och jäst för att kunna skapa egna recept var inte alls lätt och många av oss, bland annat jag, såg nog ut som frågetecken när Heikki radade upp sina uträkningar på svarta tavlan. Till all lycka fanns det några smarta tjejer som gav en trögtänkt gamyl som jag lite stödundervisning. Bröd blev det i alla fall av alla de sorter och Heikki fick nästan dansa omkring i köket för att hinna lukta på surdegar, kolla konsistensen, övervaka jäsningen och knacka på bröden för att ta reda på om de var färdiggräddade. Vi hade fått anvisningar på förhand om hur vi skulle skapa en ”degrot” som det heter i Finland och det betydde att vi helt konkret kom till köket med våra egna ”kulturer” som vi sedan diskuterade och smakade på. Vår åländska deltagare bakade till exempel äkta finska råglimpor första gången i sitt liv och de blev perfekta.

Dynamisk grupp

Ett heterogent bagarsällskap var vi; två professionella bagare fanns på plats (som veterligen inte bakat med surdeg tidigare), många som bakat mest för eget husbehov och några som inte bakat så mycket tidigare. Vi är också i olika åldrar, med olika kunskaper och erfarenhet, vilket ger en fin dynamik och hög energi i gruppen. Mycket inlärning blev det igen vid sidan av lärarens undervisning; bland annat lyckades vi övertyga en av deltagarna att hon borde höja priset på sitt handgjorda bröd.
Men att vara medvetet inkompetent är lite smärtsamt när man är 60+. Jag som har bakat nästan hela mitt liv känner att jag har mycket att lära mig, och att det finns saker kring bakandet som jag inte riktigt förstår eller orkar sätta mig in i, men det är klart, det är ju för att lära mig jag deltar i den här utbildningen, inte för att få bevis på att jag redan kan allt.
Nu är det bara att kavla upp ärmarna, få procenterna rätt, och blanda ihop till en alldeles annan bulle!

Publicerad 4.4.2013