"Arbeidspraksis er noe av det smarteste valget jeg har tatt"

Emma på 20 år rusler rundt blant småskolebarn på Mathopen skole. Hun småprater med dem, passer på at de har de bra, og hjelper gjerne til med en gjenstridig regnbukse eller vrien skolisse.

 
- Barn har store drømmer i små kropper! Jeg lærer noe av dem hele tiden, sier Emma. Hun stortrives med arbeidspraksis i skolefritidsordningen ved en skole i Bergen. Foto: Torhild Slåtto - Barn har store drømmer i små kropper! Jeg lærer noe av dem hele tiden, sier Emma. Hun stortrives med arbeidspraksis i skolefritidsordningen ved en skole i Bergen. Foto: Torhild Slåtto

- Dette er motiverende. Jeg ser at de lærer, og jeg lærer av dem hele tiden. De har andre ambisjoner enn voksne. Ja, de har store drømmer i små kropper, smiler Emma.

- De ser verden på en enklere måte og bekymrer seg ikke over noe mer enn det de kan se. Dette gjør meg mer avslappet, jeg trenger ikke bekymre meg over det jeg ikke vet noe om.

Mistet motivasjonen

Etter to år på videregående skole mistet Emma interesse og motivasjon for skolearbeid. Hun trengte å gjøre noe annet og tok et år på folkehøgskole "in the middle of nowhere" i distrikts-Norge. Hun gikk på linjen for spillutvikling. Spennende nok, men hun syntes likevel ikke at dette var noe hun kunne satse videre på.

Da hun kom hjem til Bergen igjen, visste hun ikke hva hun skulle gjøre. Hun bekymret seg mye inntil hun fikk tilbud om å delta i "Orntli's arbeid". Først fikk hun arbeidspraksis på et renseri med faste og repeterende arbeidsoppgaver. Dette ble for mye "A4" for henne, og hun trivdes ikke.

Emma_orntli_arbeid_bukser.jpg

Jeg vil lære

- Jeg anser meg som kreativ, jeg vil lære og få noe nytt ut av dagen. Ikke bare repetere arbeidsoppgavene fra i går. Dette sa jeg fra om til veilederen i "Orntli's arbeid", og så fikk jeg en ny mulighet. Det ble arbeidspraksis med barn på skolefritidsordningen. Kanskje får jeg også delta i en skoleklasse som hjelpelærer etter hvert.

- På en skala fra 1 til 6, hvilken score gir du "Orntli's arbeid"?

- Det må bli full pott! Her trives jeg, og her får jeg gitt av meg selv. Jeg er veldig, veldig fornøyd med "Orntli's arbeid". De var raske til å få meg videre. Jeg vil absolutt anbefale arbeidspraksis for venner som ikke får jobb. Dette er noe av det smarteste valget jeg har tatt. "Takk til Orntli's arbeid"!

Emma har allerede en plan om opplæring i bedrift og fagbrev. Det vil bety en god blanding av arbeid og skolegang i tre og et halvt år - med fagbrev som mål. Hun får hjelp til å orientere seg, men må også ta i et godt tak selv for å nå målet hun har satt seg.