At uddanne i demokratisk tankegang

 
Hofsos Hofsos

At uddanne i demokratisk tankegang

LearnCom projektet i Island

Parallelt med forandringer i landbrug og fiskeri har der været en gradvis tilbagegang af brug for arbejdskraft indenfor de traditionelle erhvervsgrene. Dette har været tendensen ikke kun i Island men i hele Europa. Statistik viser markant tilbagegang i de samfunde der har siddet tilbage og ikke fulgt med i nye behov og ændringer på arbejdsmarkedet.
De traditionelle erhvervsgrene har i mindre grad været afhængige af en vel uddannet arbejdsstyrke, som har betydet at de ansatte har ikke kun stået overfor at misste sit arbejde, men også at de ikke har de nødvendige kvalifikationer og færdigheder der kræves på nutidens arbejdsmarked. Udover at der er manglen på nødvendig grundlæggende faglig viden til at bygge op ny industi og etablere nye initiativer, skaber forholdende en utryghed og manglen på selvværd i samfundet.
Dette er udgangspunktet i “LearnCom”, et nyligt afsluttet projekt der var støttet af EUs uddannelsesprogram Leonardo da Vinci. Ideen med projektet var at motivere et lille samfund til at møde disse ændringer tilsammen og tilpasse sig forandringer i arbejdslivet. Eftersom mange af dem der er arbejdsløse har en lille eller ingen formel skolegang, er et af de største udfordringer i disse forandringsproceser at motivere og styrke selvtillid blandt indbyggerne.

At ændre et samfund

Målet med projektet var at give befolkningen i dårligt stillede kommuner færdigheder til at håndtere nye muligheder og genindtræde på arbejdsmarkedet. Dette ville de gøre med at forbedre kompetencer med at skabe positiv holdning i forhold til forandringer, etablere et indlæringsfællesskab med at involvere et tværsnit af samfundet i diverse gruppearbejde, og forbedre kvalitet og adgang til voksenuddannelse i området.
Projektet var skræddersyet for den lille landsby Hofsos i det nordlige Island. Af de godt 500 indbyggere i Hofsos og omegn var der næsten 100 mennesker der startede det tre årige undervisningsforløb, hvoraf halvdelen fulførte programmet.


“Jeg vil mene at vi har først og fremmest undervist i demokratisk tankegang. At ryggraden har været at lære mennesker at arbejde sammen”, siger Anna Kristín Gunnarsdóttir, folketingsmedlem og projektleder på LearnCom projektet. “Vi har prøvet at bygge op stærke individer der formår at arbejde sammen i at opnå fælles mål og vi kan derfor stadigvæk se konkrete resultater fra projektet.”

Resultater

En række projekter er blevet startet op som dirkete følge af det grupparbejde der fandt sted under LearnCom projektet, mest initiativer der fokuserer på at uddnytte en stigende turisme in området. Andre indbyggere der deltog i projektet har søgt videre uddannelse. Ifølge Anna Kristin bliver dog resultaterne næppe målt fuldt ud. “Meget af det vi har arbejdet med har fokuseret på at styrke uhåndgribelige egenskaber og kvalifikationer, som karakteregenskaber. Dette viser sig måske i at mennesker som tidligere ikke snakkede sammen, er begyndt at hilse på hinanden hos den lokale købmand. Noget af det vigtigeste vi har måske givet dem er et samarbejdsgrundlag og kommunikationsværktøjer.”

HofsosEfter projektforløbet mente deltagerene at det havde gjort en væsentlig forskel for dem og deres nærområde. Med at øge selvværd hos indbyggerne, havde man også formået at øge bevidsthed og opmærksomhed om samfundet. “Deres følelse af samhørighed og fællesskabsfornemmelse havde også vokset undervejs og man kunne se at de var stolte af det de havde deltaget i. Vi kan sige at vi åbnede mentale døre for deltagerene. Man kunne føle at de var stolte af deres lille samfund og at de voksede i deres rolle at ændre sine egne forhold og vilkår. Det er jo at undervise og udøve demokrati i praxis”, siger Anna Kristin.

text: Arnbjörn Ólafsson

Yderligere information om LearnCom projektet på LearnComs hjemmeside www.learncom.eu.org eller Anna Kristin Gunnarsdottir, agk(ät)alghingi.is.

Anna Kristín Gunnarsdóttir
Ryggraden har været at lære mennesker at arbejde sammen”, siger Anna Kristín Gunnarsdóttir, projektleder på LearnCom projektet.