Att fiska på svenska

 
Aborre. Tommy Gustavsson Aborre.

När man står i begrepp att lära sig ett nytt språk är det ofta en bra idé att ta sig för något praktiskt under tiden – som i det här fallet, att pröva fiskelyckan i Strömmen. På tisdagen slöt ett tjugotal syrier från en SFI-klass upp och gick och fiskade tillsammans. Och napp, det blev det, berättar Norrköpings Tidningar.

I ett samarbete mellan verksamheten för SFI (svenska för invandrare) och Cityfiske i Norrköping får de som har lust följa med ut och fiska, dels för att det ju är en trevlig och rogivande aktivitet i sig, dels för att på ett naturligt sätt kunna träna och kommunicera på svenska. Sten Strömberg är en av dem på Cityfiske som är med och anordnar fisketurerna, som de har haft i flera omgångar. Flera har fått mersmak och kommer för att ta sig en fiskestund även utanför klassen. Sten är övertygad om att det här är ett utmärkt sätt för nyanlända att lära sig svenska och komma in i samhället.

– Det här är riktig integration, där fisket blir en väg in till språket. Det bästa är ju om man försöker prata svenska med varandra under tiden, säger han.

Läs mer

Källa: NT