Bekymrende store fald i ansøgninger til velfærdsuddannelser

Et stort fald af førsteprioritetsansøger til fire store velfærdsuddannelser kan medføre en udfordring af velfærdssamfundet.

 

- især på sygeplejerske og pædagoguddannelser

Uddannelse af professionsbachelorer bl.a. sygeplejersker, pædagoger, lærere og socialrådgivere varetages i Danmark af Professionshøjskolerne (University Colleges). I år er førsteprioritetsansøgninger til de fire store velfærdsuddannelser faldet med sammenlagt 20%. Størst er nedgangen på sygeplejerskeuddannelsen med 28% og pædagoguddannelse med 19%. Det store fald er en bekymrende udfordring ift. fastholdelse af velfærdssamfundet, hvor der allerede nu er stor mangel på arbejdskraft især sygeplejersker og pædagoger. Som mulige årsager til nedgangen diskuteres bl.a. et mangeårigt særligt fokus på akademiske uddannelser, løn og arbejdsvilkår, samt kvalitet og nedskæringer i uddannelserne.

Samtidig viser en ny analyse at antallet af studenter under 30 år der enten udskyder eller ikke starter på en uddannelse er stærkt stigende, nu 23.000.

Læs mere

Om nedgang i ansøgninger til velfærdsuddannelser

- https://ufm.dk/aktuelt/pressemeddelelser/2022/stort-fald-i-nye-studerende-pa-de-fire-store-uddannelser-pa-velfaerdsomradet-det-er-dybt-bekymrende

- Katastrofe-tal: ”De er slet ikke, som jeg håbede” (xn--danskeprofessionshjskoler-xtc.dk)

Om studenter der udskyder start på uddannelse.

23.000 studenter er ikke i gang med en uddannelse fem år efter gymnasiet – og tallet har aldrig været højere | Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (ae.dk)