Berättelser om det nya livet i Åre

Människor från många olika delar av världen har med kommunens hjälp hittat utbildning och arbete i Åre. Här är fem berättelser.

 

Smret

Smret Geberhanes gör juicer och smörgåsar och serverar kaffe, bullar och glass till gästerna på ett populärt bageri i Åre. Fjäll och skog tornar upp sig utanför och på uteplatsen har några kunder tagit plats i solstolarna.

Smret har jobbat på bageriet i tre år. Innan dess läste hon på SFI. Hon kom till Sverige från Eritrea 2013. Efter 11 månader kom hon till Åre. Under tiden i Sverige har hon hunnit få två barn. När det yngsta barnet var sex månader föreslog kommunens etableringskoordinator Anja Skålén att Smrets sambo skulle vara pappaledig, eftersom han studerar och Smret har ett jobb. För Smret är det viktigt att kunna styra över sin egen ekonomi.

ARE_Smret-300x230.jpg
Smret Geberhanes arbetar på det populära bageriet Grädda i Åre.

Sambon tog över föräldraledigheten när sonen var åtta månader, och det har gått bra. Smret och hennes sambo har gått en föräldrautbildning som heter Ömsesidig respekt. Den vänder sig till föräldrar i Åre och tar bland annat hjälp av en språkstödjare som pratar om skillnaderna mellan Sverige och andra länder för att öka förståelsen för hur livet i Sverige fungerar i vardagen.

Mahmoud och Arnaud

Mahmoud Abasi och hans bror flydde till Sverige från Syrien för snart fem år sedan. I hemlandet bodde de i ett mindre samhälle och Mahmoud arbetade i en matbutik. När de kom till Migrationsverket hänvisades dem till Åre där de bodde på en flyktingsförläggning tills de fick sitt tillfälliga uppehållstillstånd. Efter att ha läst på SFI fick Mahmoud jobb på en matbutik i Åre där han har varit kvar i två år. Han upplever att det är en jämlik arbetsplats där han får ta mycket eget ansvar.

Mahmoud tycker att det var bra att komma helt ensam till en ny arbetsplats och tvingas prata svenska.

– Om det finns någon annan som talar ditt modersmål pratar du kanske bara med den personen. Jag fick mycket hjälp med språket på jobbet, säger Mahmoud som har rotat sig i Åre. Han har till och med har köpt ett hus till sig och sina föräldrar – de bor på varsin våning, och på fritiden ägnar han sig gärna åt att springa, cykla och åka skidor.

ARE_Arnauld_Mahmoud.jpg
Arnaud Mugisha kommer från Burundi och Mahmoud Abasi från Syrien.

Arnaud Mugisha har en universitetsutbildning och arbetade som IT-logistiker i 9 år innan han tvingades lämna Burundi. När han kom till Sverige skickade Migrationsverket honom till Åre. Det var mitt i vintern och kylan var lite av en chock för Arnaud.

Eftersom han har en universitetsexamen fick han studera ”korta vägen” på SFI, där tempot är högre.

Arnaud har varit volontär på flera sportevenemang som har anordnats i Åre. Han var med i en grupp som ansvarade för publik och läktare.

– Det är viktigt att nyanlända inte bara blir någon som städar toaletten. På evenemangen måste alla hjälpa till och alla är på samma nivå, nyanlända är volontärer sida vid sida med chefer för ortens företag. Då får de också chansen att bygga upp sitt nätverk, berättar kommunens koordinator Anja Skålén.

Mustafa

Mustafa arbetade som tolk för svenska ambassaden i Mazar e Sharif i norra Afghanistan. Eftersom han hade arbetat åt det svenska försvaret försattes han och hans tolkkollegor i livsfara när de utländska trupperna drog sig tillbaka. Mustafa kom till Åre i juni 2014. I september kunde även hustrun och dottern komma hit.

Samma höst började Mustafa jobba som studiehandledare och språkstöd till nyanlända barn på en skola i Åre. Samtidigt läste han på SFI två dagar i veckan. Han bestämde sig för att lära sig svenska så bra som möjligt.

– Om mitt barn ska växa upp här måste jag lära mig språket och kulturen från grunden. Först tänkte jag att svenskan är lite nära engelskan när man jämför orden. Sedan ska man addera -er till det sista verbet, säger Mustafa med ett leende.

ARE_Mustafa-300x150.jpg
Mustafa har börjat engagera sig politiskt i Åre.

Mustafa har också arbetat som simlärare för nyanlända, i samband med att Svenska livräddningssällskapet gick ut med en rapport om att många nyanlända inte kan simma. Nu har han börjat studera för att arbeta med IT-support. Dessutom har han engagerat sig politiskt i kommunen.

– På ambassaden i Afghanistan arbetade jag med många politiker och jag är intresserad av vad som händer i samhället och vara med och påverka, säger Mustafa som nu sitter i samhällsbyggnadsnämnden för Centerpartiet.

Fatime

Fatime Zara Tahir som kom till Åre från Tchad i Centralafrika den varma sommaren 2018. Hon kom ensam med sina två barn och det enda hon kände till om Sverige var att fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic kommer härifrån.

Familjen fick bosätta sig i ett hus i Åre med massor av skog utanför, och Fatime var livrädd för att det skulle finnas farliga djur där.

– I Tchad kan du inte gå en meter utan att du träffar ett djur, berättar hon.

Huvudhandledaren Anina Troberg säger:

– Det är svårt för oss i Sverige att förstå, men ibland när vi kör nyanlända ser jag hur tårarna stiger i ögonen på dem: utanför fönstret ser de bara skog och ännu mer skog, fjäll och skog. De förstår inte varför vi älskar naturen så mycket.

ARE_Anina_Fatime.jpg
”Det här är vår stjärna”, säger handledaren Anina Troberg om Fatime Zara Tahir från Tchad.

För Fatime vände rädslan så småningom.

– Efter två år i Sverige älskar jag skogen, säger hon.

Hon lärde sig svenska fort, genom SFI och Youtube. Nu pluggar hon till undersköterska och vill arbeta med äldre människor.

– Det här är vår stjärna, säger Anina Troberg, som handplockade Fatime och några andra personer till undersköterskeutbildningen.

– Vårt mål är att få fler undersköterskor, det behöver vi eftersom vi har stora pensionsavgångar de kommande åren, säger Anina Troberg.