ClearComm – inklusion for folk med autisme

Det begyndte som et skoleprojekt.

 

De tre færøske venner Pól Andrias Larsen, Levi á Torkilsheyggi og Virgar Poulsen var i gang med med hver deres uddannelse i Århus, hvor en af dem skulle til at aflevere  en opgave i design og programmering. De hørte om en institution på Færøerne for mennesker med autisme, hvor medarbejderne ledte efter en app for at facilitere kommunikationen med deres beboere. Institutionen havde uden held ledt efter en app til deres behov, hvilket vakte de studerendes interesse.

– I forbindelse med opgaven udviklede vi en prototype, der viste sig at være vellykket med positive resultater både for brugerne og medarbejderne. Vi vurderede derfor, at der var muligheder i en fortsat udvikling af appen, fortæller Pól Andrias Larsen, der sammen med Levi á Torkilsheyggi for tiden er i gang med at færdiggøre ClearComm appen.       

Lærerig proces

- Det har været en lærerig process. I starten skulle vi jo arbejde med en opgave I fagene design og programmering, men vi lærte hurtigt fra institutionen, hvad man bør tænke på, når en sådan app udvikles. Vi satte os ind i, hvordan mennesker med kognitive problemer tænker, og hvordan de opfører sig. I samarbejde med institutionen og fagfolk her på Færøerne har vi udviklet en app, der gør en forskel. Og vi ved, at den fungerer, da den har været prøvekørt i to år, fortæller Pól Andrias Larsen. Der sammen med sine samarbejdspartnere i det sidste års tid har videreudviklet appen, så at den også rummer en udgave til private brugere og forældre af børn med autisme. 

Appen publiceres efter planen i løbet af de kommende måneder, både til iPhone og til iPad. Android appen udkommer i 2017.

Struktur i hverdagen

Målgruppen er mennesker med kognitive handicap og udfordringer, især med autisme og Asperger-syndrom. Med appen kan medarbejde på institutioner og forældre og andre, der er i kontakt med menneskerne i målgruppen strukturere brugernes hverdag ved hjælp af et skema, der udfyldes med piktogrammer og billeder. Udover en strukturering af hjælper appen brugerne til at kommunikere med piktogrammer og billeder, så at de kan føre en samtale med brugere, der ikke har et sprog.

Med en visuel dag-plan kan dagen og ugen planlægges ved at lægge piktogrammer og billeder ind i et skema. Brugeren har så mulighed for at følge med for at se, hvad der vil ske i løbet af dagen og ugen.  

Derudover kan appen hjælpe brugeren med at kommunikere ved hjælp af piktogrammer og billeder. De foreløbige brugere er infantile autister, hvilket betyder, at de er ude af stand til at kommunikere som os andre. Med appen kan brugerne vælge et billede og på denne måde kommunikere med forældre og andre, der så kan bruge de samme billeder til at kommunikere med brugeren.

Begejstring for løsningen

ClearComm er en brugervenlig app. Det er nemt at planlægge skemaerne og at visualisere budskabet for brugerne. Det er også nemt at ændre aktiviteterne i skemaerne, hvis dagen ændres. Jeg har anvendt ClearComm i en institution med fire brugere med autisme, hvoraf de to er uden sprog. Den positive effekt af ClearComm er synlig, og det er en stor fordel at ClearComm har integreret både de visuelle skemaer og kommunikation, fortæller Birgir Poulsen, der har brugt pilotudgaven af ClearComm i sit arbejde med folk, der har autisme.

– Med appen på mobilen, din iPad eller computeren er den jo nemt tilgængelig. Dette gør det muligt for både brugerne og medarbejderne at kommunikere det, de har brug for, lige meget hvor de befinder sig. I dag bruger jeg altid ClearComm for at gøre mit arbejde nemmere, siger Birgir Poulsen, medarbejder på en institution med brugere med autisme.

Mindre stigmatisering

En god historie stammer fra en episode, hvor en af ClearComms brugere var i en butik sammen med en medarbejder for at købe lækkerier. Almindeligvis tænker mennesker med autisme på det, der kan ses og er tæt på.

Men ved hjælp af ClearComm kunne brugeren ved hjælp af billeder navigere sig frem til gruppen ‘Lækkerier’, og vælge Coca-Cola og chokolade, der var to forskellige ting, der skulle hentes i to forskellige steder i butikken. Denne særlige kommunikation med brugeren var så stor for medarbejderen, at de to den dag kom hjem med rigelig store mængder af lækkerier i forhold til den normale rate, fortalte medarbejderen glad efter oplevelsen.

Den samme slags kommunikation er mulig ved hjælp af et ringbind med piktogrammer, men der er stor forskel på at bære rundt på et ringbind og så at have en mobil eller en iPad i hænderne. På denne måde vil brugerne være mindre stigmatiseret i deres hverdag, siger Pól Andrias Larsen.  

 

Faktaboks:

Selskabet Beak ejes af Pól Andrias Larsen, Levi á Torkilsheyggi og Virgar Poulsen. De har udviklet appen ClearComm for brugere med autisme.

Læs mere på virksomhedens website: web.clearcomm.fo (på engelsk).