Den Islandske mand - en truet art!

 

Den Islandske mand - en truet art!

Er den akademiske hvide mand en minoritetsgruppe?

“Íslenskir karlmenn
eru sko alsengar gungur,
íslenskum karlmönnum
vefst ekki tunga um tönn.
Ef heitt er í kolunum
förum við oftast úr bolnum,
ef þannig ber undir
þá gröfum við okkur í fönn.”
1)

Stuðmenn, Íslenskir karlmenn

Vi kender ham allesammen. Vi har set ham uden jakke grave sin firehjulstrækker fri ud af en snedrive med bare hænder. For os er det slet ikke mærkværdigt at et land med 150.000 mænd har vundet så mange titler som verdens stærkeste mand. Det er en barsk natur og det kræver barske mænd. Det er godt nok den mandlige stereotype som det legendariske Islandske band Stuðmenn synger om, men vores forestillnger om manden og hans image lever stadigvæk et godt liv.

Faktiskt er det i mange tilfælde skolerne der har plejet mandens image og vores forudsætninger om hans maskulinitet mener Ingólfur Ásgeir Jóhannesson, professor ved Universitetet på Akureyri og forfatter af bogen Karlmennska og Jafnréttisuppeldi 2) fra 2004. “Jeg tror at vi må arbejde systematiskt på at ændre vores forestillinger om den prefekte mand og det er et felt skolerne burde fokusere i langt højere grad på. I mange tilfælde understøtter skolerne det klassiske patriarkalske synspunkt, i stedet for at fokusere på akademisk, fysisk og social ligestilling. Jeg mener at mandens identitetskrise kan til dels skyldes betydningen af traditionsbundne og often skadelige forudsætninger om hans rolle i samfundet. Kan det være at det samme sker indenfor skolerne?”

De sidste år har der været en voksende diskussion i Island om kønsligestilling og hvordan det er muligt at forbedre kvindens stilling i samfundet. Ingólfur mener at det er til dels på grund af denne stærke feministiske dialog at vi har åbnet vores øjne for mandens status. Men den fokus der har været på kvindens situation har dog medvirket til at vi har på nogle områder glemt at se efter drengene og håbet på at de passer sig selv, ligesom de altid har gjort. Ifølge Ingólfur “må vi derfor se om vi har glemt at levere en indsats for den unge mand.”

Resultater fra PISA undersøgelserne har vist at det er et problem som vi må tage alvorligt. Islandske piger har generelt en længere uddannelse bag sig end drenge og langt færre drenge afslutter sin uddannelse end piger.

Kan manden genskabe sit image?

I PISA undersøgelsen fra 2003 hænger Islandske drenge, som det eneste i undersøgelsen, langt bagefter pigerne i matematik. Først og fremmest skyldes det en stor forskel på resultater i matematik i byer uden for hovedstadsområdet. Dette har vakt en stor opsigt, ikke mindst udenfor Island, som man kan læse i artiklen “A land where girls rule in math” i Newsweek fra Marts 2005.

Til dels kan årsagen til drengenes dårlige resultater være at han har mindre behov til at markere sig udfra sin uddannelse, både socialt og lønmæssigt. Flere piger end drenge søger akademisk uddannelse, mens forholdet er omvendt når det gælder erhvervsuddannelser. Men selvom flere unge søger ind i ervhervsuddannelserne har antallet af dem der afslutter uddannelsen faldet indenfor de sidste år, blandt andet på grund af en øget efterspørgsel på arbejdsmarkedet.

Men skylden til de dårlige resultater i PISA undersøgelsen kan også ligge i drengenes manglende motivation til at uddanne sig. “Vi kan mærke at forældre gør generelt mindre krav til drenge end piger og at de i langt større grad for lov til at tage eget ansvar”, siger Ingólfur. “Det der skal til er en ændring af det mandlige image. Vi må opfostre og uddanne drenge så de kan i højere grad være kritiske på deres samfundsmæssige stilling og den maskuline identitet.”


1) Det legendariske Islandske band Stuðmenn synger om den Islandske mand at han frygter ikke noget som helst. Hvis det bliver for varmt smider han trøjen, hvis det bliver for koldt finder han ly ved at lave en sne hytte. “De Islandske mænd er sgu ikke nogle bangebukser. Islandske mænd har ikke et problem med at svare igen. Hvis det bliver varmt så smider de tøjet. Hvis der er et behov for det så finder de ly i en snedrive.”
2) Maskulinitet og kønsligestilling

Arnbjörn Ólafsson, arnbjorn(ät)mennt.is

Diskutera artikeln i

Forum


Barsk natur kræver barske mænd
Barsk natur kræver barske mænd


Maskulinitet og kønsligestilling
Maskulinitet og kønsligestilling


Ingólfur Ásgeir Jóhannesson, professor ved Universitetet på Akureyri
Ingólfur Ásgeir Jóhannesson, professor ved Universitetet på Akureyri