Det her de klogeste krager vender

 

Næste år klippes snoren til en unik motorvej imellem Åbenrå og Sønderborg, midt i det såkaldte Udkants-Danmark. Vejen er særlig, fordi det ikke før er set, at private virksomheder betaler en del af gildet for en motorvej i Danmark.
For Sønderborgs borgmester Aase Nyegaard er det bare ét af mange eksempler på, at nye ting kan lykkes, når man tør tænke alternativt og magter at løfte i flok.
- Vi oplever i vores område nøjagtig de samme udfordringer som andre kommuner med, at produktionsarbejdspladser forsvinder til lande, hvor omkostningerne er lavere. Den udvikling kan vi ikke vende, men vi kan påtage os ansvaret for at skabe ny udvikling, vækst og andre typer arbejdspladser. Det er vi godt i gang med, frem for at håbe på, at politikerne på Christiansborg skulle vælge at placere nogle få statslige arbejdspladser hos os, siger Aase Nyegaard.

”Det her den rigtige verden ender”

Hun og mange andre i kommunen er grundigt trætte af at høre ordet ”Udkants-Danmark”.
- Undskyld mig, men vi bor blot en halv time fra grænsen og nyder på masser af områder godt af både den kulturelle og kommercielle udveksling med Tyskland. Vil vi til København, tager det bare en time med fly. Set med vores øjne er det snarere hovedstaden end os, der ligger i udkanten, slår borgmesteren fast.
Ligesom nogle ser et halvt fuldt glas og andre et halvt tomt, kan der tegne sig forskellige billeder for de, der dykker ned i nøgletal for Sønderborg Kommune. Måske hæfter man sig ved tal, der bekræfter, at arbejdspladser er forsvundet, og at der er unge, som ikke kommer i gang med en uddannelse. En anden vil få øje på et stort kulturelt engagement blandt befolkningen og en interesse for tekniske videregående uddannelser blandt andet.

”I Udkants-Danmark er skolen lukket”

- Vi er hjemsted for både kortuddannede og i forhold til andre kommuner en meget stor gruppe af den kreative klasse. Der er stadig for mange af vores unge, som tøver med at uddanne sig. Det er én af vores store udfordringer, for vi er fuldstændig enige i den nationale ambition om, at mindst 95% skal gennemføre en ungdomsuddannelse. Lige så vigtigt er, at mange flere også tager en ph.d., pointerer Aase Nyegaard.
Den udvikling har man de senere år arbejdet målrettet på at stimulere. Dels ved at der blev bygget et nyt universitet i forbindelse med, at den tidligere Sønderborg Kommune blev sammenlagt med tre omegnskommuner. Dels ved at etablere en forskerpark i sammenhæng med et nyt kulturhus i tilknytning til universitetet.

”Klokken 20 bliver lyset slukket”

Byens nye kultur- og videnscentrum Alsion, hvor også en lang stribe private virksomheder er rykket ind, er placeret flot ved havnefronten og har været med til at skabe en vigtig, ny dynamik og stolthed blandt de mange aktører.
- Det er vigtigt for os som kommune at lytte til og engagere os i det, der rører sig hos erhvervslivet og på uddannelsesinstitutionerne. Ingen af parterne ville kunne løfte denne udvikling alene, men når vi går sammen for at løse opgaverne, kan vi tænke ambitiøst til gavn for alle parter, fremhæver Aase Nyegaard.
I de kommende år er der planer om at udvide universitetet med nye tekniske uddannelser, der er efterspurgte af det lokale erhvervsliv. Desuden er en ny kunsthal på tegnebordet som en del af den samlede masterplan, byen har lavet for havneområdet.

”Hvert andet hus er sat til salg”

Konkret oplever de studerende nu en lettere adgang til erhvervslivet, som efterspørger deres projekter under studiet. På samme måde føler virksomhederne, at det er blevet nemmere at rekruttere kandidater, fordi man færdes under samme tag.
Den ny dynamik har også resulteret i ProjektZero, en fælles satsning blandt kommune og erhvervsliv på miljøområdet. Visionen er, at Sønderborg-området i 2029 skal være CO2-neutralt. Initiativet er som det første danske projekt nogensinde blevet belønnet med EU-kommissionens prestigefyldte SEE-pris (Sustainable Energy Europe) i konkurrence med små 300 andre initiativer inden for EU.

”Kroen lever af enkebal”

Der bliver lagt mærke til Sønderborg i både ind- og udland i disse år. Og det er ingen af aktørerne kede af. Senest har man blandt andet meldt sit kandidatur som EU’s kulturhovedstad i 2017 i samarbejde med Sønderjylland-Schleswig. Både fordi det kunne være en ny, spændende opgave at løfte i flok med nye samarbejdspartnere, og fordi man anslår, at det kan skabe op mod 800 nye arbejdspladser. Desuden er anden del af en branding-kampagne skudt i gang af kommunen og erhvervslivet i fællesskab.
Første del præsenterede blandt andet ”Udkants-sangen”, hvor et stort kor af frivillige og lokale kendisser sendte en humoristisk hilsen til alle dem, der tilsyneladende var bekymrede for, om alt lys slukkede tidligt om aftenen og ingen nogensinde vil få sig en studenterhue i Sønderborg og andre såkaldte udkantsområder i Danmark. Anden del af kampagnen lancerer et Sønderborg Manifest, der indeholder fire paragraffer: 1. Gør en forskel 2. Tro på dig selv 3. Bliv klogere 4. Vi kan, hvad vi skal.

”Det Udkants-Danmark, hvor intet kan ske”

- Med manifestet minder vi hinanden om, at vi ikke kan vente på, at andre løser udfordringerne for os. Vi skal selv gøre en forskel og blive dygtigere, siger borgmesteren.
Hun har ikke tid til mere snak, da byen er midt i de sidste forberedelser til at tage imod den tidligere amerikanske vicepræsident og miljøforkæmper Al Gore og adskillige andre danske og internationale kendisser. I alt ca. 1000 repræsentanter fra universiteter, virksomheder, politik og organisationer i ind- og udland er på vej til Sønderborg i anledning af det såkaldte CSR (Corporate Social Responsibility) Awards 2011 gallashow og konference.
- Man kunne tro, det var oplagt, at lægge sådan et arrangement i fx København. Men vi tager imod dem i Alsion, lyder det muntert til farvel.

Links:

Lyt til ”Udkants-sangen”:
www.youtube.com/watch?v=lPrsWnolvrg

www.sonderborg.dk/
www.sonderborgkommune.dk/DinKommune/FaktaOmSoenderborg.aspx