En cirkusskola på konferens

Sirkus Taika-Aika från julgubbens stad hörde till de mer ovanliga konferensdeltagarna. Satu Koivu är rektor för cirkusskolan som finns i Rovaniemi i finska Lappland.

 
Cirkuskonsten utvecklas och lever med sin samtid. Fotograf: Mikko Pirinen Cirkuskonsten utvecklas och lever med sin samtid. Fotograf: Mikko Pirinen

Konferensen Alla påverkar var aktuell, tankeväckande och ytterligare ett sätt att stärka det nordiska samarbetsnätverket inom området för cirkusexpertis. Det var ett välorganiserat och intressant internationellt evenemang, trots lite tekniskt strul, säger rektorn Satu Koivu.

Syftet med skolan är att utveckla och främja cirkuskonst för barn, ungdomar och vuxna, och att göra cirkuskonsten känd på orten.

Skolan har för närvarande cirka 500 medlemmar. Under cirkuslektionerna utvecklas ett brett spektrum av fysiska, mentala och sociala färdigheter.

–Vi har ett fantastiskt tillfälle att höra och lyssna på ungdomar i vår praktiska undervisning och ta del av deras åsikter och bekymmer. Under konferensen väcktes många viktiga tankar.

– Genom att föregå med gott exempel genom våra egna val kan vi påverka på lokal nivå. I de nordiska välfärdsstaterna har alla möjlighet att downshifta sin egen levnadsstandard, säger Satu Koivu.

- Læs også artiklen ”Dags för hållbar action och mindre prat”.