En god svømmer

 

- Det er mye på tallerkenen denne høsten, sier han, og gestikulerer ivrig. Klokka er litt over åtte om morgenen, og vel og merke har han et godt grep om kaffekoppen og påberoper seg å ha sovet dårlig, men Jakob Sletten virker proppfull av energi der han sitter. Og jeg spør hvordan i all verden han havnet her?
Han innrømmer at en del tilfeldigheter har spilt inn. Men etter 12 år i barneskolen var han lei av å være lærer, og kjente stort behov for å gjøre noe nytt. Etter å ha snubla over en jobbannonse på finn.no for vel et år siden var han plutselig informajsonskonsulent i NFF (Norsk Forbund for Fjernundervisning og Fleksibel utdanning). Han har ingen informasjonsbakgrunn. Likevel stiller han på ingen måte med blanke ark. Han er pedagog. Og akkurat nå driver han i tillegg med innspurten på en Master i IKT og læring. -Det er nattarbeid om dagen, sier han. Det betyr vel at alle ledige timer brukes til det. Både natt og dag.

Midt i smørøyet

For Jakob Sletten er motivasjon noe som oppstår mellom utfordring og mestring. –Det gir en skikkelig boost! Og han mener at norsk skole har problemer med at lærere ikke blir sett, og ikke får feedback. - Når alt er så langsiktig er det lett å tape målet av syne. Nå, derimot, er han synlig. Han har konkrete oppgaver, tydelige tidsfrister, full møtekalender, masse personlig ansvar og tonnevis med påfyll og feedback. Han elsker hvert sekund av det! - Jeg føler meg midt i smørøyet, smiler han.
Det er travle tider. Å få til en intervjuavtale med mannen var ikke enkelt. Når vi treffes er han tilsynelatende helt på høyden likevel. Men han avslører at han kan bli stressa. Ikke av for mye arbeid, men av å miste oversikten. Den jobber han med å skaffe seg nå, hva angår NVL. – Det er mye nytt å sette seg inn i!
Jobbhverdagen er totalforandra. Etter knapt å ha landa i den nye tilværelsen som informasjonskonsulent, havnet han i sommer på nytt inn i en ny rolle. – Jeg følte meg kasta ut på dypt vann, sier han om å bli NVL-koordinator. Første oppgave nå blir å bli kjent med nettverkene og feltet. Han beskriver NFF som litt i utkanten av ”voksnes læring”, det er berøringspunkter men han identifiserer NFF også med andre grupperinger. Men samtidig har Jakob Sletten visjoner og ambisjoner på NVLs vegne. Om han bare så vidt har begynt på svømmeturen sin fra det dype vannet han ble kastet ut i, har han tilsynelatende tro på egne evner til å fullføre triathlon. Han er optimistisk.

Slalomkjøring

Praten går lett. Han er glad i å snakke. Til tross for mørk lugg og glimt i øyet syns han prating er mye bedre enn å bli fotografert. Han snakker om kontaktnettet i NVL som kan være en stor styrke. Han gleder seg åpenbart til å bli kjent med folk. Selv tar han med seg NFFs gode kontakter i den kommersielle undervisningssektoren inn i NVL, noe han tror det er lite av fra før. Han har ambisjoner om at NVL skal bli en premissleverandør på policy innenfor Voksnes Læring i Norden. – Og jeg tror vi i NVL bør konsentrere oss om færre områder om gangen, sier han. Han tror også at det å lykkes i NVL handler om å være god på slalomkjøring. Det gjelder å balansere mellom å tilfredsstille ulike politiske og strategiske forventninger fra diverse aktører. Selv er Jakob Sletten glad i slalom. Han kjører på ski eller seiler når han skal være i aktivitet. Og han syns fjell er bra.
Han møter utrolig mange interesante mennesker i jobben sin. Fra myndigheter og forskere til praktikere og øvrig nettverk. Å holde seg faglig oppdatert er en del av arbeidsinstruksen. Mange år i skolen har gjort han utsultet på slikt. Han trengte påfyll. Foreløpig er han ikke redd for at det skal renne over. Akkurat nå er det imidlertid mye informasjon som skal prosesseres.
Jakob Sletten slapper av med musikk, og han slapper av hjemme i sveitservillaen i Drammen. Der venter han og samboeren sitt første barn sammen i januar. Og utenfor huset er det gress og store trær. – Jeg er ikke så veldig urban lenger, og nå er hjemme et sted å senke skuldrene. Med et slikt tempo er han nok glad for det.