Energi på Samsø

 
Energiakademiet Vidar Skagen Energiakademiet

Prosjektet «Kunnskap for bærekraftig utvikling - Nordisk etterutdannings pilot» har hatt sin andre samling på Samsø. Det var en energigivende opplevelse på alle måter.
Hvorfor var vi så samlet nettopp på Samsø? Det tar tid å komme dit, til en liten øy i Kattegat.
Øya er en egen kommune med ca 3500 innbyggere. Med fergeforbindelse både til Sjælland og Jylland. En idyllisk ferieøy. Men den er også verdensberømt, ikke som ferieøy, men som energiprodusent/eksportør og samfunnsbygger.  

Det blåser på Samsø

Avfolkning og mangel på arbeidsplasser fikk kreative krefter til å legge hodene i bløt. Det blåser på Samsø, hva kan vi bruke vinden til, solen skinner på ferieøyen, kan vi fange solen og hvordan omsette biomassen fra landbruket til energi?  I løpet 10 år har Samsø klart en omstilling til bruk av vedvarende energi med utgangspunkt i lokalt eierskap. Hele befolkningen ble involvert i ideen, utviklingen og resultatet; som er en altomfattende og gjennomtenkt plan for en bærekraftig produksjon og forbruk av energi. Nå vinker blant annet 11 vindmøller vennlig til en stolt befolkning.  
Men viktig kunnskap og erfaring må deles. Det sørger energiakademiet for. Fysisk i form av et nydelig hus i pakt med den naturen det fungerer i. Innholdet er kreative, dynamiske formidlere av grønne ideer og kunnskap. Hele verden er interessert.

Kunnskap og framtid

Vi fikk være der i tre dager og lære om hva formidling og involvering betyr for gode, bærekraftige resultater. Vi fikk oppleve formidlerkraften Malene Lundén, den engasjerende, kunnskapsrike Søren Hermansen, og framtidsforskeren Steen Larsen. Vi syklet til den "grønne" golfbanen og fikk prøve oss på den økologiske gården til to unge, entusiastiske par(ene) som med pågangsmot ville leve et bærekraftig liv i pakt med behovene de ser både i nåtid og framtid.

Verken vind eller regn la demper på opplevelsene, prosjektets deltakere dro optimistisk hjem for å gå videre med egne bærekraftige prosjekter i sitt lokalmiljø.