Epäsosiaalinen media

 

Eikö pikemminkin ole käynyt niin, että yhä helpommin oksennamme toistemme päälle pahan olomme, haukumme ja herjaamme toisiamme, syyttelemme syyttä suotta ja vihaamme vähemmistöjä?

Sosiaalisen median eli somen piti nostattaa esiin sivistyksemme ja kykymme verbaalisesti ilmaista itseämme. Suomalainen sielunmaisema on kuitenkin kääntynyt v–ksi, painokelvottomien sanojen käytöksi.

En ole varma, pystyykö perinteisenkään median journalismi rakentamaan yhtään parempaa ihmistä tai maailmankuvan ymmärrystä. Globalisaation ajan ihmisten ajatellaan elävän maailmankylässä, jossa kohdataan vähintään tietoverkoissa. Kartallemme on kuitenkin muodostunut lähes mustia alueita. Ne ovat maita tai kulttuureita, joita seuraamme vain sotien, nälänhädän tai konfliktien näkökulmasta.

Näkökulmamme vääristyy, kun tulkitsemme mustien alueiden tapahtumia omasta kulttuuristamme ja identiteetistämme käsin. Samastumme siihen, mikä on tutuinta ja turvallisinta, toisin sanoen eurooppalaisinta.

Lisäksi eurooppalaiset tuntevat huonosti esimerkiksi islamilaisen maailman kulttuuria, historiaa, uskontoja ja elämäntapaa. Siksi yritämme saada oman identiteettimme, kulttuurimme, yhteiskuntamme ja historiamme sopusointuun toisten todellisuuksien kanssa.

Suomalainen ymmärtää naapurinsa pahaa oloa, oman maansa työttömyyslukuja ja nuorten syrjäytymistä. Maailmankylässä emme kuitenkaan voi katsoa tapahtumia vain oman kulttuurimme näkökulmasta. Epäsosiaalisuuden media perustuu pinttyneisiin ennakkoluuloihin: ”ne” uhkaavat ”meitä”. Se johtaa suvaitsemattomuuteen ja pelkoon.

Saksan- ja Ranskan-tapahtumat niputtivat islamofobiaksi uskonnon, sitä tunnustavat miljoonat ihmiset, 12 erilaista yhteiskuntaa, kuusi pääkieltä ja ylipäätänsä kaiken, joka levittyy yli kolmannekselle maapallon pinta-alasta.

Euroopan terroriteot ilmentävät harvemmin uskonnollista jihadia. Enemmänkin ne kertovat maahanmuuttajien huonosta integroitumisesta, rikkauden ja köyhyyden välisestä kuilusta, käännynnäisten fundamentalismista ja eriarvoisuudesta.

Jos karttojen mustat alueet vähenisivät, oppisimme nykyistä paremmin ymmärtämään sosiaalisuuden ja vuorovaikutuksen merkitystä maapallolla.

The post Epäsosiaalinen media appeared first on Souli.