Fokus på fremtiden

Arbejdsmarkedet forandrer sig med hastige skridt, og derfor bør du ikke blot italesætte den nære fremtid, når du vejleder, men også kigge 40 år frem i tiden.

 
Leena Jokinen och Sari Miettinen Julie Elver Leena Jokinen och Sari Miettinen

Verden er under kraftig forandring. For bare ti år siden havde vi ingen sociale medier, og i dag bruger virksomheder store dele af deres budgetter netop her. Der kører førerløse minibusser rundt om i Helsinkis gader, vi drømmer om at bosætte os på Mars, og hvem ved, måske har robotter allerede overtaget en stor del arbejdsmarkedet, som vi kender det, i 2040.

Så hvad er det for en fremtid, vi uddanner os til, og hvilken karriere drømmer vi om? Det er et af de spørgsmål, som Leena Jokinen, Education Manager, og Sari Miettinen, Project Manager, fra Finland Futures Research Centre har forsøgt at inkorporere i deres projekt om karrierevejledning, Get Another Life. Her kobler de fremtidsstudier sammen med den sociodynamiske vejledersamtale, så den enkeltes karriereperspektiv bliver udfordret i forhold til samfundets udvikling.

Resultatet er blevet et sæt konkrete værktøjer, som lærere og vejledere kan bruge i arbejdet med at hjælpe elever og klienter videre i livet.

– Vi aner ikke, hvad vi kommer til at arbejde med om tyve år. Måske bliver vores arbejde mere af social karakter, fordi vi får knækket koden i forhold til, hvordan vi kan opkræve skat af robotters arbejde. Derfor mener vi, det er lidt forkert at tænke ’karriere’ som meget lineært. Man taler ofte om at finde ’en vej’ for en person, men jeg ser det ikke som en rimelig måde at se på et menneskes arbejdsliv. For det menneskelige liv er ikke en lige vej. Det er fuld af omveje og sving, der ikke kan forudsiges, og derfor arbejder vi også med begrebet i bredeste forstand, forklarer Leena Jokinen.

Et 40-års perspektiv

Nogle af hovedmålene med ’Futures Guidance’, som de kalder det, er at få folk til at tænke anderledes. At kunne forestille sig alternative fremtider, foretage meningsfulde valg og dele synspunkter og oplevelser med andre for på den måde at kunne blive inspireret af hinanden.

Til det har holdet bag udviklet en række værktøjer, heriblandt en måde atmed andre for på den

ådeådemed andre for på den me fremtider, forskellige veje til målet, at kunne lave meningfsdet rødeonline simulator, der kræver, at deltagerne aktivt tager stilling til en række situationer i forhold til uddannelse, arbejds- og privatliv baseret på de seneste trends fra fremtidsforskningen. Hver gang de tager et valg, leder det dem videre til en ny situation. En måde at vise for eksempel unge elever, at alle valg har konsekvenser og forskellige udfald. Man kan også vælge at introducere en gruppe for en omgang ’Futures Vote’. Her bliver hver deltager udstyret med et grønt og et rødt flag, mens underviseren har en liste med provokerende spørgsmål om fremtiden. Er man enig i de enkelte udsagn, vifter man det grønne, og omvendt det røde flag. Spørgsmålene rejser indirekte en hel masser andre diskussioner, og det er en måde at vise deltagerne, at vi nødvendigvis ikke forstår verden på samme måde, forklarer Leena Jokinen.

­– Det, vi gør, er på mange områder det samme, som andre traditionelt også arbejder med. Vi bruger det bare på en ny måde og stiller spørgsmålene anderledes, forklarer hun.

– Vi nøjes ikke med at kigge på, hvad der skal ske i morgen eller i næste uge eller til næste år. Vi kigger 20-30-40 år ud i fremtiden i stedet. Det åbner op for nogle helt andre input og diskussioner, uddyber Sari Miettinen.

Framtiden full av möjligheter.JPG  

Mød fremtiden mere rustet

For hvis man har svært ved at finde sine næste skridt, kan det ofte være fordi, man er blevet ’blind’ for det, der ligger lige rundt om hjørnet, pointerer de to forskere.

– Når man skifter vinklen lidt, kan det gøre dig i stand til at se det, der ikke er så oplagt. En anden fordel er også, at hvis vi kun fokuserer på den nære fremtid, vil vi med al sandsynlighed være meget forsinkede i forhold til at se næste fase af arbejdsmarkedet. Særligt hvis du er under uddannelse, er det næsten garanteret, at verden ser markant anderledes ud, når du er færdig, forklarer Leena Jokinen.

Og her kan værktøjerne også være med til at hjælpe den enkelte til at være bedre forberedt, når svære tider opstår.

– Hvis du har overvejet forskellige muligheder og åbnet dit sind for forskellige måder, fremtiden kan se ud på, er du også bedre forberedt på det uventede. Fremtiden kan godt virke skræmmende, og netop derfor er det så vigtigt at forholde sig til den,” fastslår Sari Miettinen.

FAKTA

Kom i gang med Get Another Life

Læs mere om projektet

Find alle øvelserne  

Se simulatoren