Första utbildningen för mathantverkare i Finland

 

”Småskaligt mathantverk skapar unika produkter med smak, kvalitet och identitet som industrin inte kan ta fram. Det är en varsam förädling av i huvudsak lokala råvaror, i liten skala och ofta knuten till gården. Kännetecknet för småskaligt mathantverk är att man arbetar med naturliga processer där människan och handen är närvarande genom hela produktionskedjan”. (Mathantverkscentret Eldrimner)

Andra bullar

Jag har alltid varit intresserad av kostfrågor och hälsosam mat och under årens lopp då jag livnärt mig som journalist och författare alltid haft det här sidospåret ”bröd och örter” någonstans i bakhuvudet då jag funderat på vad jag skall bli när jag blir stor. Nu, när jag närmar mig pensionsåldern (och kanske håller på att bli stor) och i ca två års tid bakat knäckebröd för försäljning i liten skala, känns tiden mogen för mig att skaffa en utbildning inom området.
Redan tidigare fick jag nys om det svenska nationella mathantverkcentret Eldrimner i Jämtland, som har ett fantastiskt utbud på kurser, men ligger långt borta från södra Finland, så när jag fick veta att en utbildning i mathantverk skulle starta i Finland på svenska och i mina hemtrakter behövde jag inte fundera två gånger förrän jag anmälde mig eller snarare sökte till kursen. Kursen skulle börja den 18 januari i år om man lyckades locka tillräckligt många deltagare. ”Man” är i det här fallet en hel rad med aktörer som står bakom utbildningen, närmare bestämt Centret för livslångt lärande vid Åbo Akademi och Yrkeshögskolan Novia, projektet Bra Mat i Västnyland och det nystartade projektet Mathantverk i Åboland. Utbildningen har statlig finansiering, vilket gör att den är relativt billig, dvs. 500 euro för två terminer (250 euro för arbetslösa). Kursen heter officiellt Produktutveckling inom mathantverk och ger 30 studiepoäng i den akademiska världen.

Rivstart

I november 2012 anmälde jag mig till kursen, men sedan var det väldigt tyst under en lång period och jag undrade om jag överhuvudtaget hade blivit antagen och vilka datum jag i så fall borde pricka in i min kalender för 2013. Jag hade ju inte tänkt rulla tummarna under det kommande året utan har som frilans andra uppdrag som skall skötas plus mycket annat skoj (vänner, barnbarn, en fotokurs mm.) som jag som en aktiv människa brukar ha. I januari blev tydligen pressen informerad om utbildningen, som är helt ny i Finland, och jag fick den vägen reda på att det var någonting på gång. Fyra dagar innan kursstarten fick jag ett mejl av arrangörerna som bekräftade att det hela skulle bli av, men bara två av de planerade linjerna kan starta, dvs. bröd och bakverk samt grönsaker, bär och frukt, medan köttförädling föll bort på grund av för få intresserade.
Nåväl, jag kunde stryka frågetecknen i min kalender och börja planera mitt liv enligt kursens tidtabell. Till all lycka fanns åtminstone en del av den redan i programmet som publicerades i november så jag var inte helt tagen på säng.

Lämplig tidtabell

Fredagen den 18 januari bar det alltså iväg till Ekenäs (ca 80 km från min hemö), jag kunde samåka med två deltagare som bor i närheten (och för övrigt är återförsäljare av mitt knäckebröd) och ytterligare en som hoppade på litet senare. Kursen startade kl. 15, pågick hela kvällen och fortsatte på lördagen mellan klockan 9 och 14. Billig övernattning ordnades för oss som kom längre ifrån och tidtabellen kändes mycket lämplig, det fanns tid också för hemliv både på fredag och lördag och det kändes inte alls som om hela veckoslutet hade gått åt till att sitta på skolbänken.
Hela kursen verkar vara väldigt noggrant planerad och de två första dagarna bådade gott, även en gammal kurshäst (och kritisk journalist) som jag tyckte att jag fick ut mycket av dagarna och jag hörde nöjda kommentarer från de övriga deltagarna också. Totalt är vi 24 deltagare som senare kommer att delas upp i två grupper enligt inriktning.

Också livets skola

Från början till slut blev vi behandlade som de vuxna och livserfarna personer vi är och ett lyckat grepp var att börja med helt konkreta presentationer av mathantverkare både i Sverige och Finland. Via en videokonferens (med lite tekniskt strul i början) fick vi se och höra Eldrimners verksamhetsledare Bodil Cornell berätta om själva centret men också presentera många spännande företagare. Lyckat var det också att placera vår verksamhet i ett historiskt sammanhang via en föreläsning av etnologen Marcus Lepola som berättade om mathushållningen på 1800-talet. Efter att vi hade förflyttat oss till vårt natthärbärge, kursgården Västankvarns Gård, fick vi lyssna på ytterligare presentationer av äppel- och trädgårdsodlare. Många frågor ställdes av deltagare som antagligen är i samma bransch och mycket diskuterades även i pauserna. Ja, i själva verket tyckte jag att pauserna fungerade som egna små kursavsnitt, där man kunde få lära sig allt från hur man håller sig varm om fötterna (ute var det minus trettio grader) till hur man garvar skinn och hur man gör hemslakt på djur (vi har en certifierad slaktare, en kvinna, med i gänget). Innan vi skildes på lördag eftermiddag fick vi det goda rådet att skapa nätverk, att det är a och o för oss som företagare, och det kändes som att vi redan hade börjat med det.
Hemkommen från kursen började jag söka efter brödbloggar som kunde intressera och hittade den fantastiska fransk-svenske bagaren Sebastien Boudet, som på sin blogg Brödpassion skriver starka texter (på lite bruten svenska) till försvar för äkta vara, äkta bröd, småskaligt, hälsosamt, närproducerat. Hans text Konditor och bagare: Ett yrke för idioter? borde vara obligatoriskt läsning för utbildningsanordnare i våra nordiska länder.

Vad vill jag?

Kursen har en egen hemsida, en kursblogg, där vi uppmanats att delta aktivt, och det känns som om vi vuxna på riktigt har möjligheter att forma och skräddarsy vår utbildning. Tyvärr har bloggsidan en invecklad uppbyggnad som gör det svårt för mig att skapa en helhetsbild av hela kursen med alla datum och alla länkar fungerar inte heller som de ska. Hittills är jag den enda kursdeltagare som skrivit inlägg på sidan och det känns lite ensamt, men jag får trösta mig med att de som redan jobbar som odlare och mathantverkare på heltid kanske inte tillbringar lika mycket tid framför datorn som jag.
Några dagar efter veckoslutet fick jag ett mejl med deltagarlistan och dokumentet Min plan, där jag ska skriva in var jag vill vara när kursen är slut, vad jag behöver hjälp med, vilka mina styrkor är, vilken min motivation är osv. I mejlet skriver kursledaren Gerd Kummel-Kunnas att en plan behövs på samma sätt som man bör uppge en adress när man ska åka taxi:
”Om du hoppar i en taxi men inte uppger nån adress, så kommer du antagligen inte dit du ville.”
Vidare skriver Gerd:
”På samma sätt tror vi att det är viktigt att formulera ett tydligt mål för sitt projekt/sitt arbete/sina studier, annars är det svårt att komma någonvart. Med ett tydligt slutmål blir det också lättare att sätta upp delmål och känna att det går framåt.
Min plan är inget som är hugget i sten, den får ändras och justeras, men vi tror att den främjar både motivation och självkännedom. Som egenföretagare behöver du bägge. Vi kommer att återkomma till planen i flera olika skeden.”
Nu har jag varit en duktig elev och fyllt i ”Min plan” och märkte att det inte alls var så lätt trots att jag är van att formulera mig i skrift. Vad vill jag egentligen få ut av den här kursen, vilka är mina styrkor och vad vill jag förbättra? Frågor som tål att tänkas på, ständigt.

Länkar

http://mathantverk.wordpress.com/about/
www.eldrimner.com
www.brodpassion.se

Publicerat 19.2.2013