Fredagsbar og fjernundervisning kan sagtens kombineres

På Aarhus Maskinmesterskole scorer det sociale miljø ligeså højt blandt de elever, der fjernundervises som blandt dem, der fysisk møder op.

 
Som underviser på et fjernstudium er du både koordinatoren, planlæggeren og underviseren, forklarer Per Hessellund, fjernundervisningskoordinator ved Aarhus Maskinmesterskole. Foto: Julie Elver. Som underviser på et fjernstudium er du både koordinatoren, planlæggeren og underviseren, forklarer Per Hessellund, fjernundervisningskoordinator ved Aarhus Maskinmesterskole. Foto: Julie Elver.

Sociale miljøer på uddannelser fremmer læringen og engagementet hos de studerende. Men hvordan skaber man rum til personlige relationer, når undervisningen kun foregår gennem en computerskærm?

Det ved Per Hessellund, fjernundervisningskoordinator på Aarhus Maskinmesterskole noget om. I 2010 lancerede de en digital version af deres maskinmesteruddannelse, og fra begyndelsen har udgangspunktet for uddannelsen været social konstruktivistisk. Det forklarede Hessellund under et oplæg på konferencen ’Hvad virker – Succes med fleksibel uddannelse’, som NVL, Fluid og IDA Education afholdt i juni i år.

Hør også podcast fra FLUID-konferencen 2019, med to af oplægsholderne

– Vi sad et helt år og tænkte over, hvordan vi skulle gribe det an. Det var ret fantastisk at have så god tid til det, og vi kom frem til, at hvis vi kunne få det sociale til at fungere, så ville vi nok også få succes med uddannelsen.

I dag viser deres årlige målinger af institutionens uddannelser, at det sociale miljø scorer lige så højt blandt studerende på fjernundervisning som ved dem, der læser på den traditionelle uddannelse.

Forpligtelsen motiverer

Et af elementerne til at opbygge et stærk netværk blandt de studerende er udelukkende at arbejde problembaseret. Det traditionelle skema er derfor blevet udfaset fuldstændigt, og i stedet modtager de studerende nu en ugeopgave hver mandag, som de over de næste par dage skal løse sammen med deres faste studiegruppe og fremlægge fredag i plenum. Forpligtelsen overfor ens medstuderende er noget af det, der i særlig grad motiverer, siger Morten Sønder Kristensen, der selv læser på uddannelsen, og som denne formiddag er med på konference gennem et videolink.

– Gruppedynamikken er en stor motivator for mig. Der er nogle, jeg er ansvarlig overfor og ansvarlige sammen med. Det hjælper mig de dage, dynen er tungere end normalt, siger han. 

arbejdsplads-copy.jpg  
Sådan ser klasseværelset ud, når man er fjernundervisningsstuderende. Foto: Julie Elver. 

Han har tidligere læst suppleringsfag på en handelsskole via fjernundervisning, men oplevelsen der var helt forskellig fra, hvad han oplever nu.

– Dengang sad jeg for mig selv i flere måneder. Jeg fik blot et pensum, da jeg begyndte, og en eksamensdato. Hvis jeg havde et problem, tog det flere dage, før nogle vendte tilbage, og jeg var meget overladt til mig selv. Da jeg søgte ind på uddannelsen her, måtte jeg også lige vurdere, om jeg var klar til at skulle gøre det igen i tre år. 

Men de tanker blev dog heldigvis hurtigt gjort til skamme på maskinmesteruddannelsen.

Mødes over øl i cyperspace

Timerne flyver af sted i dag, siger han, og han føler sig ikke længere alene om tingene.

– Vi er seks i gruppen, og de er blevet mine gode venner, da vi sidder sammen flere timer om dagen. Vi har gode snakke og diskussioner, når vi skal løse det problem, vi får kastet i hovedet mandag morgen, siger han og peger på, at det faktisk sagtens kan lade sig gøre at mødes over en øl, selv om man fysisk befinder sig i hver sin ende af landet.

– Når vi alle har fremlagt om fredagen, holder vi ofte fredagscafe, hvor vi opfordrer folk til at tage en øl med hen foran skærmen. Det er trods alt svært at koordinere den del, når man bor 100 kilometer fra hinanden.

Faktaboks

Underviserens rolle

Per Hessellund giver her sine tips og tricks til at komme i mål med rollen som fjernunderviser. 

•    En velforankret medieforståelse er alfa og omega. Der er mange muligheder for samspil, og det er ikke kun den skriftlige kommunikation, du som underviser har til rådighed. Måske er det lettere at optage en video med din feedback i stedet for at sætte dig til tasterne?

•    Husk, at slå webkameraet til. Det betyder noget, at det ikke bare er stemmer og billeder af mikrofoner, der slår ud i takt med lydene. Hav tålmodighed til, at folk overkommer barriereren i forhold til at slå kameraet til, og insister på det, når I taler sammen.

•    Som underviser på et fjernstudium indtager du forskellige roller. Du er både koordinatoren, planlæggeren og underviseren. Undervisningen er den fede del, men der er også en hel del, der skal planlægges og koordineres, og det skal man huske at prioritere.

•    Hav store øre. Brug alle dine muligheder for at ’lytte’, når det hele foregår online. 

Fremtidens måde at arbejde på

En anden studerende, der er med via et videolink, er Steffen Vangkilde Hansen. Han bor i Flensborg og har fuldtidsarbejde ved siden af studiet, så for ham var det helt afgørende, at uddannelsen var så fleksibel som muligt. Alt andet havde været umuligt, forklarede han.

– Jeg arbejder tre uger og har derefter tre ugers fri. I de perioder, hvor jeg arbejder, ser jeg de optagede lektioner og forbereder mig om aftenen, og det kan selvfølgelig være lidt svært at følge med indimellem. Men min gruppe forventer, at jeg er forberedt, og det hjælper. I starten af året indgik vi en gruppekontrakt, hvor vi italesatte, hvad vi forventede af hinanden, og det er jeg jo nødt til at leve op til, siger han.

Samtidig ser han et enormt stor potentiale for hans videre karriere i den måde, uddannelsen er skruet sammen på, forklarer han. 

–Den måde, vi arbejder på nu, er jo fremtiden. Alt kommer til at foregå digitalt - den måde, vi tager notater på, opsøger viden på nettet og deler viden. Derfor er det også fuldstændigt oplagt at tage en uddannelse på fjernstudium. Her får du tre år, hvor du for alvor kan lære at arbejde online, også som en gruppe.