Bakgrunnen for reformen er at det stadig blir vanskeligere å klare seg i arbeidslivet uten videregående opplæring. Reformen omfatter rett til å fullføre og bestå videregående opplæring uten den tidligere tidsbegrensningen på tre år.
Fylkeskommunene og skolene får et større ansvar for elever som ikke består på første forsøk, og forventes å lage bedre tilpassede opplæringsløp fra starten av den enkeltes skoleløp.
En av målsetningene er å redusere antall elever som med nåværende ordning mister retten til offentlig finansiert videregående opplæring. Ifølge Statistisk sentralbyrå gjelder det inntil 5 500 elever hvert år.
Den nye reformen har også som mål at elevene får mer tid til fordypning, og det skal gjennomføres en bred gjennomgang av dagens fag- og timefordeling.
Viktige elementer i Fullføringsreformen:
- Alle som begynner i videregående opplæring (VGO) skal ha rett til opplæring frem til studie- eller yrkeskompetanse
- Plikt til tidlig innsats i VGO
- Bedre tilpassede opplæringsløp
- Alle elever med kort botid og svake norskferdigheter skal få et overgangstilbud når de starter i VGO
- Flere skal få læreplass
- Mulighet til å ta flere fagbrev
- Rett til læreplass eller et likeverdig tilbud
- Utvidet rett for voksne til å komme tilbake til VGO for å fullføre og bestå
- Modulstrukturert opplæring som hovedmodell for opplæring for voksne
- Mer fordypning, relevant opplæring og valgfrihet
Også yrkesfagene skal styrkes ved at elevene får rett til læreplass eller et tilbud som er likeverdig med å få læreplass, slik at flere kan fullføre VGO med fag- eller svennebrev. Å skaffe ordinære læreplasser er førstevalget. For å bøte på mangelen på læreplasser, ønsker Regjeringen at de som ikke får læreplass skal få et bedre tilbud enn å vente på plass. For å få dette til, samarbeider Regjeringen med fylkeskommunene, partene i arbeidslivet, lærer- og elevorganisasjoner for å utvikle et best mulig tilbud. Målet er at elevene skal være trygge på at de kan fullføre og få et fag- eller svennebrev etter endt utdanning.
Les mer om fullføringsreformen her