Grønland har masser at lære af Norden

Det har aldrig været nemt at være ordblind i Grønland. Det fortæller tømrer, Krister Støvlbæk, der selv er ordblind. Grønland må lære fra de nordiske lande, siger han.

 
Krister Støvlbæk er ordblind og har haft masser af forhindringer.  - Det er hårdt at være ordblind i Grønland og landet må lære af de nordiske lande, siger han. På billedet står han stolt med sin uddannelsesbevis som tømrer fra 2015. Privat Krister Støvlbæk er ordblind og har haft masser af forhindringer. - Det er hårdt at være ordblind i Grønland og landet må lære af de nordiske lande, siger han. På billedet står han stolt med sin uddannelsesbevis som tømrer fra 2015.

Krister Støvlbæk er 40 år, bor sammen med sin kone og deres to børn ved Grønlands polarcirkel, i Sisimiut. Siden barndommen har han været alpinskiløber, og var i det danske landshold i alpint skiløb i et helt årti. Men, i hele hans folkeskoletid har han holdt sin ordblindhed hemmeligt af flere grunde.
For det første, ville han ikke ende i special klassen. For det andet, ville han ikke forlade sine klassekammerater, som han holdt af og følte tryg ved. Han kunne ikke skrive og læse som alle andre i klassen. Først efter han flyttede til Sverige, fortalte han åbent om sin ordblindhed.
– Jeg fandt hurtig ud af, at der var mange ordblinde og at der var flere muligheder indenfor uddannelser i norden. Jeg har altid været god til alpinski og var meget aktiv i sport. Jeg boede i Sverige og Norge og trænede somme tider i andre lande, så det har aldrig været et problem med at tale engelsk, dansk, svensk og norsk, fortæller Krister Støvlbæk, som senere mødte systemets forhindring i Grønland, da han søgte på en  uddannelse.

Fik afslag

Da Krister Støvlbæk var i Norge fik han diagnosticeret sin ordblindhed og gik til undervisning. Da han kom tilbage til Grønland var han mere åben om sin ordblindhed og søgte muligheder.
– Jeg søgte ind på opkvalificeringscentret »Piareersarfik« som i dag hedder »Majoriaq« for at forbedre mine karakterer i 2009, men fik et mundtlig afslag på grund af min ordblindhed. Der var ikke nok erfaringer og ingen hjælp for ordblinde indenfor deres område og de måtte derfor ikke optage mig som elev, fortæller han og synes det var ærgerligt.
– Det er ikke let at være ordblind i Grønland, for det er et stort tabu i landet. Som om ordblinde ikke passer til i uddannelsessteder, fordi uddannelser er så præget af papirarbejde, læsning og skrivning. I Norden har de masser af erfaringer og muligheder, som Grønland kan lære meget af og det burde de gøre, siger Støvlbæk.

Krister blev ved med at søge muligheder

Krister Støvlbæk gav dog ikke op og begyndte at lede efter muligheder.
– Jeg måtte altid selv prøve at finde muligheder og det har været meget vigtigt at have forbilleder. Han fandt ud af, at der var mange ordblinde, der havde opnået store ting indenfor erhverv i andre lande. Jeg fandt for eksempel ud af, at flere iværksættere der har startet deres eget firma og fik stor succes var ordblinde, såsom grundlæggeren af JYSK Sengetøjslager, Lars Larsen fra Danmark og grundlæggeren af bilfabrikken Ford, Henry Ford. Det har hjulpet og motiveret mig at vide, at man kan have succes i livet, selvom man er ordblind, fortæller Støvlbæk.

tomrer.jpg
Det lykkedes for Krister Støvlbæk at starte på tømreruddannelsen og blev færdig i 2015. I dag arbejder han som tømrer i sin hjemby, Sisimiut.

En dag hørte han, at Bygge og Anlægskolen i Sisimiut ville begynde at tage voksenlærlinge og han søgte ind på tømreruddannelsen. Det lykkedes ham at starte, da han allerede havde 3 års erfaring i tømrerfaget og fik kæmpe støtte fra en af underviserne, som brugte stor energi på at udarbejde uddannelsesmateriale for ordblinde. Krister blev færdig i 2015. I dag arbejder han som tømrer i sin hjemby Sisimiut.

Da det er en tværfaglig område i Grønland, mangles der koordinering i arbejdet med at udvikle i det område, for eksempel grønlandsk sproget test for ordblinde og hjælpe materiale for grønlandsksproget ordblinde.

I de nordiske lande gøres der stort indsats for at uddanne ordblinde og i nabolandet Island, er der opført efteruddannelsescentre, hvor knap 1.200 voksne ordblinde gennemførte en såkaldt ’Davis-strategi’ i 2016. Denne strategi startede i 2004 med det formål at styrke ordblindes selvværd og træne deres læse- og skrivefærdigheder ved hjælp af den såkaldt ’Davis-strategi’ i Island, det skriver DialogWeb i en artikel i marts 2016.