Grönlanti rakentaa arktista koulutussiltaa

Joukko arktisen alueen korkeakouluja järjesti koulutusmessut kaikille vuoden 2014 Arctic Winter Games -kisoihin (AWG) osallistuville urheilijoille.

 

Maaliskuussa yli 200 grönlantilaista matkusti Alaskan Fairbanksiin osallistumaan vuoden 2014 Arctic Winter Gamesiin eli arktisten alueiden talviurheilukisoihin. Joukkoon kuului grönlantilaisia urheilijoita, Grönlannin opetusministeri Nick Nielsen ja Grönlannin kuntien, itsehallinnon sekä Nuukin yliopiston edustajia. 

Vaikka urheilu oli kisoissa pääosassa, niiden aikana rakennettiin myös siltoja arktisten alueiden välille. Konkreettisesti tämä ilmeni 19. maaliskuuta, kun kisojen kaikki 2000 urheilijaa kutsuttiin koulutusmessuille, jossa oli paikalla muun muassa Nuukin yliopiston edustaja. Koulutusmessut olivat lajissaan ensimmäiset, ja niiden järjestäjinä toimivat University of Alaska Fairbanks sekä Uarctic. Uarctic on verkosto, johon kuuluu arktisella alueella sijaitsevia korkeakouluja, tutkimuskeskuksia sekä muita relevantteja tahoja. Verkoston tarkoituksena on vaihtaa kokemuksia ja tietoa. Uarcticissa edustettuina olevat maat ovat Grönlanti, Islanti, Kanada, Norja, Ruotsi, Suomi, Venäjä ja Yhdysvallat. 

Seuraavat AWG-kisat järjestetään Grönlannissa vuonna 2016. 

Lue lisää Uarctic-verkostosta (englanniksi/venäjäksi): www.uarctic.org

Anne Roenne, anneroenne(ät)gmail.com