Hävikki on kuluttajan ja kauppiaan vastuulla

 

Jääkaapista on tullut hävikkiruuan hautausmaa: maailmanlaajuisesti kolmannes elintarvikkeista valmistetaan vain jäteastiaa varten. Keskivertosuomalainen haaskaa vuodessa elintarvikkeita kotonaan yli kahdenkymmenen kilon edestä.

Vastuu hävikistä ei kuitenkaan ole pelkästään kotitalouksilla. Ruokakaupoissa myymättä jäänyttä ruokaa päätyy Suomessa jätepuristimeen miltei 80 miljoonaa kiloa vuosittain.

Souli haastoi kolme kirkkonummelaista ruokakauppaa lahjoittamaan ylijäämäruokansa hyväntekeväisyyteen.

”Annamme jo yhteiseen hyvään”

Kirkkonummen Citymarket ja Prisma kieltäytyivät haasteesta.

− Lahjoitamme viikoittain leipää ja eines- ja lihajalosteita paikalliselle Auttava käsi -järjestölle, perustelee Prisman päällikkö Ella Heiskanen.

Myös Citymarket kertoo lahjoittavansa ylijäämää.

Vähäosaisia avustavan Laupeudentyön toiminnanjohtaja Heikki Hursti vahvistaa, että lahjoitukset ovat ruoka-apua jakaville yhdistyksille elintärkeitä.

− Jaamme ruokaa Helsingissä keskiviikkoisin ja perjantaisin. Kaikki jaettava on peräisin ruokakauppojen lahjoituksista, hän kertoo.

Ruoka-apua jakavat järjestöt toimivat usein lahjoitusten varassa. Kuvassa Laupeudentyö ry:n järjestämä itsenäisyyspäivän juhla ja ruokajakelu.

Ruoka-apua jakavat järjestöt toimivat usein lahjoitusten varassa. Kuvassa Laupeudentyö ry:n järjestämä itsenäisyyspäivän juhla ja ruokajakelu.

”Otamme haasteen vastaan!”

Sen sijaan Kirkkonummen Lidl lupaa vastedes antaa leipää diakoniatyöhön. Kirkkonummen suomenkielisen seurakunnan diakoniatyön johtaja Mika Siltala ilahtuu tarjouksesta. Tähän asti ruoka-apu on suurimmaksi osaksi ostettu.

− Todella tervetullutta! Jatkuvat lahjoitukset mahdollistaisivat ehkä tiheämmänkin jakelutoiminnan, hän sanoo.

Lahjoitukseen päätyy säilyvää

Tuotevastuulailla valvotaan lahjoituksia. Kuten Lidlin tapauksessa, lahjoitukseen päätyy useimmiten hitaasti pilaantuvia tuotteita, kuten leipää ja säilykkeitä, joiden tuoteturvallisuus on helpoimmin taattavissa. Kolikon kääntöpuoli on se, että juuri tuoretuotteet ovat hävikkilistan kärkipäässä.

Esimerkiksi Kirkkonummen Prismassa hedelmiä ja vihanneksia menetetään jopa 60 kiloa päivässä, kun lihaa ja eineksiä haaskautuu muutamia kymmeniä kiloja.

Myymälät torjuvat hävikkiä pääasiassa sovittamalla tilaukset arvioidun kysynnän mukaan ja myymällä alennuksella vanhenemassa olevia tuotteita.

Kuvat: Wikipedia; Niko Lipsanen

The post Hävikki on kuluttajan ja kauppiaan vastuulla appeared first on Souli.