Hur kan vi tillvarata nyanlända Morabors kompetenser?

To Do-seminarium i Mora 8.9.2017.

 

NVL

Välkommen till ett seminarium där vi skapar något nytt tillsammans!

Integrationsenheten i Mora kommun och Nordiskt nätverk för vuxnas lärande (NVL)  ordnar ett ”To Do”- seminarium och workshop för lokala aktörer, nyanlända Morabor och gäster från Norden.

Tema: Hur kan vi tillvarata nyanlända Morabors kompetenser?

  • Innan de kallades nyanlända flyktingar, var de ”vanliga” arbetstagare och arbetsgivare, bara i ett annat land. (Shahamak Rezaei, en av seminariets gästföreläsare)

Datum:          Fredag den 8 september.

Tid:               08.30-16.00

Plats:             Moraparken (Vi bjuder på fika och lunch)

Anmälan:       Senast den 30 juni till ake.nystrom@mora.se med namn, kontaktuppgifter och eventuella kostavvikelser. (Begränsat antal platser)

Gotland, Åland och Bornholm ingår via NVL i ett ö-nätverk med syfte att lyfta utmaningar och möjligheter med utgångspunkt från deras gemensamma ö-läge. Nu har vi i Mora fått möjligheten att ta del av den metod de utvecklat och dra nytta av deras erfarenheter.

Syftet med dagen är att tänka nytt tillsammans genom att träffas och se nya möjligheter för hur vi på bästa sätt kan tillvarata nyanlända Morabors kompetenser.

Målsättningen är att skapa en eller flera konkreta idéer som vi återkopplar genom ett uppföljande kortare seminarium fredag den 10 november.

Föreläsare

Shahamak Rezaei, Dansk ekonom och Associate Professor från Roskilde Universitetet berättar om forskning som belyser vad som händer i världen när kompetenser flyttar, och hur vi på bästa sätt kan ta tillvara på nätverk som redan finns. Hur ska befintliga företag ta vara på nya kompetenser? Hur vågar de tänka nytt? Ny kundgrupp och nya behov?

Representant från det sociala företaget ”Macken” i Växjö inspirerar oss att tänka kreativt och entreprenöriellt. Kan man bli fåraherde mitt i Växjö? Ja, genom att skippa gräsklippare, inhägna grönområden och ta in lamm istället! ”Macken” arbetar framgångsrikt med nyanlända och hittar kreativa lösningar utifrån varje persons kompetens.