IT og kosthold – to fluer i ett smekk!

 

Målgruppe: utviklingshemmede

Prosjektideen var å lage et kombinert kurs i IT og sunnere livsstil for utviklingshemmede ansatte i Vekst-bedriftene* i Norge. For å få til dette gikk initiativtakerne i Poplulus studieforbundet folkeopplysning sammen med Arbeidssamvirkenes Landsforening (ASVL), som er en landsomfattende arbeidsgiver- og interesseorganisasjon for Vekst-bedriftene i Norge. Når de i tillegg involverte NFU (Norsk Forbund for Utviklingshemmede) og Libra Helse og Kostholdsorganisasjon, fikk de en engasjert allianse med mye kompetanse.

Sunnere valg i hverdagene

Overvekt- og helseproblematikken er den samme blant utviklingshemmede som hos andre i samfunnet, samtidig som bevisstheten og kunnskapen om hvordan maten virker på kroppen kanskje er noe lavere. – Men vi hadde ikke noe ønske om å lage et ”pekefinger-kurs”, sier Britt Helen Aavik, daglig leder i Libra. Hun understreker at utviklingshemmede er myndige mennesker, som tar frie valg hver gang de er i butikken og når de skal avgjøre om de tar bussen eller går til jobben. Akkurat som deg og meg. Målet med kurset skulle derfor være å gjøre utviklingshemmede i stand til å ta sunnere valg i hverdagen.

Late Leif, Friske Frank og Sunne Susanne

Prosjektpartnerne utviklet, i samarbeid med e-læringsutvikleren Atlantia, et e-læringsprogram om livsstil, helse og kosthold, tilrettelagt for utviklingshemmede. – Det var en kjempejobb, sier Britt Helen Aavik. – Vi var bevisste på at det skulle være enkelt og lettfattelig, men ikke barnslig. Resultatet ble et kurs som ble testet på to steder – på Sandnes og på Hamar. Aavik ledet selv gruppa på Hamar. Det er tre sympatiske figurer som går som en rød tråd gjennom kursopplegget: Late Leif, friske Frank og sunne Susanne. Konseptet er svært enkelt: ”Leif er trøtt og sliten, det mener vennen hans Frank at ikke er bra. Frank følger derfor Leif til legen. Der blir han anbefalt å få hjelp av Susanne til å få en sunnere livsstil. Fordi Leif syns det er litt skummelt, så følger Frank han når han skal møte Susanne. Og av Susanne lærer Leif om sukker, fett, grønnsaker, vann, trening, fiber også videre.” – I den testgruppa som jeg ledet, identifiserte guttene seg med Late-Leif, sier Britt Helen Aavik.

Vitebegjær og engasjement

Kurset strekker seg over 10 kursøkter på 2,5 time. I tillegg til å gå gjennom dagens e-læringsbolk er det lagt inn litt fysisk aktivitet, praktiske øvelser og matlaging i kursopplegget. - Det var så gøy å jobbe med disse deltakerne, smiler Britt Helen Aavik. – De gav uttrykk for stor takknemlighet! - Jeg opplevde også at de gledet seg veldig til kursdagen, at det var stor stas å gå fra jobben for å være med på kurs, og at de var utrolig vitebegjærlige, slår hun fast. Samtidig setter hun pris på de direkte tilbakemeldingene og ærligheten deres. – Hvis oppegget var dårlig hadde de rett og slett sovnet, smiler hun.

Mer frukt, mindre klær og attpåtil en forlovelse

Resultatene av kurset lot ikke vente på seg i kursgruppa til Britt Helen Aavik. – De spurte så mye, var veldig interesserte, og lærte nok mye, sier hun, og ramser opp en rekke konkrete endringer hun opplevde. Flere av deltakerne slutta å ta bussen til jobb, og begynte å gå i stedet. De sluttet å handle godteri på bensisnstasjonen, og mange begynte å drikke vann i stedet for brus. I tillegg begynte de å spise mye frukt, de lærte å lage smoothies og noen kjøpte seg blender. En av deltakerne gikk sågar ned fire klesstørrelser i løpet av kurset.
Men det var ikke bare på kosthold og livvsstil de opplevde endringer. Datakunnskapene, som var svært varierende i utgangspunktet, ble kraftig forbedret. Noen hadde aldri brukt en PC før, men de fikk det til. Mens de som kjente til PC fra før, ble racere i løpet av kurset. Og her må Aavik dele en liten historie: - En av de som ble flinkest på data i løpet av kurset, kjøpte seg sin egen PC. Etter dette har han møtt ei dame på internett, og attpåtil forlovet seg! Effektene av kurset ser ut til å strekke seg langt ut over det kurslederen ante.

Frank, Leif og Susanne lever videre

Prosjektet er avsluttet, men e-læringsprogrammet lever i beste velgående. –Vi i Libra sertifiserer nå kursinstruktører blant de ansatte i ulike Vekst-bedrifter, sier Aavik. Hittil har Libra sertifisert seks slike kursinstruktører, som jobber med gjennomføring av kurset og generelt økt fokus på helse og livsstil i sine bedrifter. – Intensjonen var jo at dette skulle kunne brukes av mange, og på denne måten blir det stadig flere, sier Aavik. Hun mener det gir best resultater dersom det er ansatte i bedriftene som blir kursinstruktører fordi det gir mer eierskap til prosessen, og kan påvirke både holdninger hos ansatte og maten i kantina på sikt. Og de positive erfaringene med å jobbe med kurs for utviklingshemmede har nå satt Libra på ideen om å lage en tilrettelagt kokebok for utviklingshemmede. Men den historien hører hjemme i en annen artikkel…

*En Vekst-bedrift sysselsetter arbeidstakere som i kortere eller lengre tid har behov for en tilrettelagt arbeidsplass. Mange av Vekst-bedriftene har en stor andel utviklingshemmede ansatte. Mer informasjon på www.vekstbedriftene.no