Indsatte udstiller malerier på Københavns Rådhus

 
Indsatte Lars og fængselslærer Marlene Åkerlund foran billeder malet i Statsfængslet i Vridsløselille. Indsatte Lars og fængselslærer Marlene Åkerlund foran billeder malet i Statsfængslet i Vridsløselille.

Med sang fra Fangekoret og taler fra blandt andre Københavns socialborgmester blev udstillingen af fangekunst åbnet denne uge.

Udstillingen af kunstværker lavet af indsatte eller tidligere indsatte i Kriminalforsorgens institutioner blev onsdag åbnet ved en officiel fernisering på Københavns Rådhus.

Gæster stimede ind ad den høje dør til rådhuset, væk fra kulden og ind i den store hall, hvor farvefyldte lærreder med forskellige motiver lyste rummet op og skabte en kontrast til det grå novembervejr uden for.

Fangekoret bød velkommen med en sang, hvorefter Københavns socialborgmester Jesper Christensen (S) åbnede udstillingen med en tale.

"Jeg synes, det er meget opløftende, at de her kunstværker er blevet til og er nået helt herind på rådhuset. Det vidner om, at kunsterne af de her værker er meget mere end lovbrydere," sagde Jesper Christensen.

Et frirum i fængslet

Fængselslærer i Vridsløselille Statsfængsel Marlene Åkerlund har stået i spidsen for at indsamle værker fra Kriminalforsorgens forskellige institutioner. Hun underviser primært i billedkunst på Vridsløselilles forskellige afdelinger.

Hun fortæller, at timerne, hvor de indsatte får mulighed for at udtrykke sig kreativt, gør noget helt specielt for dem.

"De får nogle ting med i deres billeder, som de aldrig ville sige. Det er et frirum og en oase i dagligdagen i fængslet, en pause fra den hårde hverdag. Hvor de ellers kan være hårde i filten, er deres billeder er et ømtåleligt emne. De er gode til at vise empati over for hinanden, når de maler," siger Marlene Åkerlund.

"Når jeg maler, bliver der plads til at reflektere"

Efter endnu en sang fra Fangekoret løfter en af sangerne hænderne over hovedet og råber ud i salen: "Jeg blev løsladt i går! Efter 12 år! Woo-hoo!"

Modsat ham har Lars, som er en af kunsterne og med i koret, fået udgang på dagen, så han kan være med til ferniseringen. Han afsoner en dom på 14 år i Vridsløselille og fortalte i en tale, hvordan billedkunsttimerne er et vigtigt pusterum i hans hverdag bag tremmerne.

"Tiden flyver af sted, når jeg sidder og maler. I det øjeblik, jeg begynder at drømme, strømmer følelserne ind, og jeg føler mig levende. Når jeg maler, bliver der plads til at reflektere, og jeg lærer at acceptere mine følelser. Det har givet mig en masse fredsommelige timer midt i en stresset hverdag i fængslet," sagde Lars.

Hjælp fra civilsamfundet

Arrangørerne bag udstillingen er Café Exit og European Prison Education Association Danmark (EPEA), som arbejder for, at tidligere indsatte kan leve et liv fri fra kriminalitet efter at have siddet i fængsel.

"Café Exit er en af de spillere, hvor vi får hjælp fra civilsamfundet til at bringe mennesker på ret kurs og holde den. En dag som i dag er med til at understrege vigtigheden af arbejdet, der udføres i Exit," sagde Johan Reimann i sin tale.

Café Exit er et tilbud for tidligere indsatte, som ønsker at starte på en frisk efter en fængselsstraf. Organisationen har forskellige aktiviteter og tilbud og har tidligere udstillet fangekunst forskellige steder i Danmark.

"Kunsten giver vores klienter mulighed for at udtrykke sig på en anden måde og få sagt nogle ting, som måske er svære at sige i hverdagen – eller som måske er svære at sige overhovedet. Man skal ikke kigge længe på billederne for at se, at her udtrykkes følelser og længsler og frustrationer, som næppe ville være blevet funderet med ord," sagde Johan Reimann.

Udstillingen er åben fra den 12.- 23. november 2014, hverdage fra kl.9 - 16 og lørdage fra kl.10 - 13.