Itsenäinen Suomi saa rennon juhlan

 

Sadan vuoden sankarit -luentosarja. Satasen saunahölkkä. Koko kylän karonkka. Esimerkiksi näin voi juhlia itsenäisyyden vuotta 2017, jonka teema on ”Yhdessä”.

− Suomi on erilainen, aiempaa monikulttuurisempi. Siksi painotamme voimakkaasti yhteisöllisyyttä, jolle kattona on itsenäisyys, sanoo juhlavuoden toimikuntaa johtava pääministeri Stubb.

Valtioneuvoston kanslia julkisti torstaina Suomi 100 -vuoden ilmeen. Tapahtumat tunnistaa logosta, jossa on on puuta ja vuosirenkaita muistuttava numero 100. Suomi-sanan kukin voi kirjoittaa haluamallaan tavalla.

Oppilaitokset ja kansalaisjärjestöt mukaan

Oppilaitokset ja kansalaisjärjestöt ovat juhlavuoden valmisteluissa tärkeitä kumppaneita. Yhtä olennaista kuin on juhlia pönöttämättä, on puhua itsenäisyydestä.

Juhlavuoden logoa voi muunnella.

Juhlavuoden logoa voi muunnella.

− Vaikka olen liberaali, olen sen verran konservatiivi että pidän historian opiskelua tärkeänä kansakunnan tietoisuuden ja luovuuden mittarina. On käytävä läpi menneisyyden kipupisteet ja keskusteltava niistä, pääministeri sanoo.

Mitä kansan sitten pitää itsenäisyydestä oppia?

− Sitä en tiedä, enkä tule kertomaan. Pitää mennä uteliaisuus ja innostus edellä ja jättää kyynisyys taakse.

Pönötyskin sallitaan

Tosin riittää Stubbilla ymmärrystä niillekin, joille itsenäisyysjuhla on yhtä kuin Linnan juhlat, maan suosituin pönötystapahtuma.

− Ilman muuta pönötystäkin mahtuu ohjelmaan, hän lupaa.

Valtio varaaa itsenäisyyden juhlavuoden toteuttamiseen viisi miljoonaa euroa, ja ministeriöt jakavat hankeavustuksia. Lisäksi luotetaan kansalaisrahoitukseen.

Kuva: Laura Kotila / valtioneuvoston kanslia

The post Itsenäinen Suomi saa rennon juhlan appeared first on Souli.