Iværksættere er nøglen til fremtiden

Vores fornemste opgave er, at iværksætterne opnår succes. Og aktive deltagere er en forudsætning for et vellykket kursus, siger Rani Nolsøe, direktør for Íverksetarahúsið, et færøsk iværksætterhus med hovedkontor i Klaksvík og en innovationsafdeling i Torshavn.

 
Deltagere i et StartUp arrangement for iværksættere, afholdt i Hvannasund på Færøerne. Deltagere i et StartUp arrangement for iværksættere, afholdt i Hvannasund på Færøerne.

Idé-rigdom

Iværksætterhuset tilbyder kurser og seminarer til mange forskellige målgrupper. Kvindelige iværksættere, gaming-nørder og skoleelever er blandt dem, som har mulighed for at deltage i de velbesøgte arrangementer,  der også omfatter generelle iværksætter-aktiviteter, Master-Class programmer samt de velbesøgte Start-Up kurser. 

– Deltagerne strømmede til vores Start-Up arrangement, især i Torshavn, og de udviste stor begejstring og en vilje til at udvikle deres idé til den bedste iværksætter case. Og jeg holder nok aldrig op med at overraskes over de mange gode idéer, der kommer frem i lyset på vores kurser. Produktion af hø-briketter som foder til får, helse- og kunstretræter, og udvikling af tegnefilm med færøske sagn og fortællinger er blot nogle få af de mange, gode projekter, fortæller Rani Nolsøe

Entusiastiske elever

Et af Iværksætterhusets tilbagevendende arrangementer er Færø-mesterskab for iværksættere i folkeskolen, hvor elever i 9-10. klasse får mulighed for at prøve kræfter i branchen. Og elevernes entusiasme tyder på, at de er glade for denne mulighed. 

- Jeg har især været inspireret af at opleve, hvor entusiastiske eleverne er, når de ser resultaterne af deres arbejde med de nye idéer. Interessen for business delen af iværksætter-arbejdet vækker deres nysgerrighed og vilje til at vinde. De ældre elever i vores folkeskole er den vigtigste ressource, som vi overhovedet kan mobilisere. Og vi må fortsætte arbejdet med at udvikle elevernes kreativitet og iværksætter-mentalitet, for at sikre en konstant tilgang af unge iværksættere. Derfor må både myndighederne og erhvervslivet arbejde for, at vores skoleungdom introduceres til iværksætter-området, siger Rani Nolsøe.

Interaktiv tilgang

Kendetegnet for en vellykket tilgang til iværksætter-udvikling er den interaktive proces. – Vores aktiviteter er baseret på tovejs kommunikation og på en interaktiv tilgang. Kurserne lykkes bedst med aktive deltagere, der straks begynder at arbejde ud fra deres egen situation. Det er ikke så svært, da vores deltagere generelt er utroligt entusiastiske og interesserede i at få så meget som muligt ud af tiden, de bruger på vores aktiviteter, fortæller Rani Nolsøe, der med sin overbevisende facon også er en meget benyttet foredragsholder, når iværksætter-emner er på programmet. 

- Deltagerne i vores arrangementer er i alle aldre. Skoleeleverne deltager, fordi det er en del af undervisningen, mens de voksne typisk er med, fordi de i nogen tid har spekuleret på at starte på noget nyt, og fordi de ønsker at skabe netværk med andre iværksættere, siger Rani Nolsøe.

Fælles ansvar

Med adgang til god rådgivning er der ifølge Rani Nolsøe mange færinger, der har potentiale til at arbejde som entreprenører og iværksættere, men vejen kan være lang og belagt med mange forhindringer. 

På iværksætterkurserne får deltagerne mulighed for at udvikle og finpudse en idé til en business case. Business-planen skal indeholde forslag til løsninger i forhold til de mange udfordringer, som en iværksætter møder på sin vej. Økonomi, markedsføring, eksport og markedsadgang er typisk blandt de emner, der behandles. Og denne viden er vigtig for iværksætterne. 

- Som vi ved, ville hverken Facebook, Google eller Apple eksistere i Silicon Valley uden det offentligt finansierede Stanford Universitet i nærheden, så det er indlysende nødvendigt, at vi fokuserer på forskning og udvikling. Det går helt sikkert den rigtige vej på Færøerne, og vi har haft nogle succes-historier, men de store og ressourcestærke aktører skal ind på banen, og vi må tage fælles ansvar for at skabe de bedste rammer for iværksættere og innovation, siger Rani Nolsøe.
 

Íverksetarahúsið, se www.is.fo, har hovedkontor i Klaksvík og en afdeling i Torshavn. 
Iværksætterhusets opgave er at yde rådgivning og hjælp til iværksættere, der ønsker at stifte egen virksomhed. 
Derudover tilbyder Iværksætterhuset adgang til kontorfællesskaber i Klaksvig og Tórshavn, hvor iværksættere kan arbejde i et kreativt miljø for en overkommelig leje.