Ja til økologi, nej til demokrati

 

Helle Hollbaum Bjerregård foreningskonsulent i Fællesforeningen for Forenede Danske Brugsforeninger, FDB:

Ja til økologi, nej til demokrati

FDB er en forening, der har næsten 110 år på bagen. Men hvis ikke brugsforeningerne får tag i de unge, risikerer de snart at være en saga blot. Helle Hollbaum Bjerregård er ansat til at organisere unge i foreningsdemokratiet – og hun var blandt andet til DEMOS-seminar for at få gode ideer til det arbejde

Stegt flæsk og persillesovs og en snak om, hvilke krav man kan stille til Coops varesortiment, det er ikke de rette ingredienser til at lokke unge mennesker til møde.
Det må Helle Hollbaum Bjerregård sande. Hun er foreningskonsulent i Fællesforeningen for Forenede Danske Brugsforeninger, FDB, en snart 110 år gammel forening, og hun er ansat til at finde ud af, hvordan man får gjort unge interesserede i at deltage i de demokratiske processer i FDB.
Men det holder hårdt.

Stegt flæsk er ikke nok

De metoder, der har vist sig at fungere i over 100 år – nemlig god dansk mad og en snak om fremtiden – holder ikke overfor de unge. Så selv om foreningen har over 1,6 millioner medlemmer, og at unge bliver karakteriseret som mennesker under 40 år, er der alligevel ikke mange, der har lyst til at gøre deres indflydelse gældende.
»Jeg har et par gange forsøgt at invitere de unge medlems valgte til seminarer. Men sidste gang kom der kun 13 tilmeldinger, selv om temaet var, hvordan man kan være med til at stille forebrugerpolitiske krav til Coop, som FDB er en del af. Det er ellers netop krav til vareudbuddet og de overordnede værdibaserede politikker, som vi har en stærk formodning om, at de yngre medlemmer er interesserede i« siger Helle Hollbaum Bjerregård.
Efterfølgende kan hun godt se, at der måske ikke var meget fornyelse i det arrangement. Og det er netop én af grundene til, at hun har meldt sig til DEMOS-seminar om demokratisamtaler.

Behov for et aktivt netværk

»Jeg vil gerne med i et netværk, og mit håb er blandt andet at samle op på andres erfaringer med at involvere yngre mennesker i demokratiske processer,« siger hun.
Og hun har allerede fået udvekslet flere visitkort og udvekslet erfaringer med et par nordiske kolleger.
»Problemet med en forening som FDB er, at der er rigtig mange led, man skal igennem i den demokratiske proces. Det gør let organisationen uoverskuelig, og sammenholdt med, at man ikke kan vælges til noget som helst, uden at skulle sidde mindst to år, så bliver mange unge på forhånd trætte eller skræmt væk,« erkender foreningskonsulenten, der er uddannet cand.pæd. med speciale i medborgerskab og demokrati.

Håber på DEMOS-diskussioner

Og netop hendes speciale betyder også, at DEMOS har en stærk appel.
»Jeg oplever i mit arbejde, at demokratiet reelt spænder ben for nogle ting. Det er interessant, fordi jeg fra min uddannelse er rundet af tankerne om vigtigheden af, at borgere er aktive i samfundet. Men hvis demokratiet bliver til bureaukrati, så smuldrer engagementet. Den slags diskussioner, håber jeg også, at DEMOS kan være med til at rejse,« siger Helle Hollbaum Bjerregård, som regner med også at deltage i de kommende DEMOS-arrangementer.

Hvis du har gode råd til Helle Hollbaum Bjerregård eller har lyst til at udveksle erfaringer med hende, kan du skrive til hende på: hb(ät)fdb.dk

Mit håb er blandt andet at samle op på andres erfaringer med at involvere yngre mennesker i demokratiske processer, siger Helle Hollbaum Bjerregård
Mit håb er blandt andet at samle op på andres erfaringer med at involvere yngre mennesker i demokratiske processer, siger Helle Hollbaum Bjerregård