Jäsentämisen kultainen taito

 
Suomalaiset tulkitsevat sivistystä nyt ja tulevaisuudessa. Sarja juhlistaa Soulin kustantajan Kansanvalistusseuran 140 vuotista historiaa.

Suomalaiset tulkitsevat sivistystä nyt ja tulevaisuudessa. Sarja juhlistaa Soulin kustantajan Kansanvalistusseuran 140 vuotista historiaa.

Kauan sitten, ennen Wikipediaa, puhuttiin yleissivistyksestä. Piti oppia riittävästi monesta asiasta: antiikin ja oman maan historia, aurinkokunnan planeetat järjestyksessä, ihmislajin kehitys vuosimiljoonien ajalta, klassisen baletin perusliikkeet ja Shakespearen näytelmät. Kaikki piti löytää omasta päästään.

Huippu saavutettiin ylioppilaskirjoituksissa. Sen jälkeen alkoi unohtaminen. Sellainen oli koulumme.

Nykykoulu on erilainen. Lapset ja nuoret liikkuvat tiedon valtaväylällä hakien tietonsa maailmanlaajuisesta verkosta. Tietotekniikka on suuri tasa-arvoistaja, mutta ei ehdoitta.

Alati nopeutuva teknologinen kehitys vaatii uusia laitteita ja uutta osaamista. Suomessa ei ole yhtenäistä linjaa turvaamaan laitteiden saannin tasa-arvoa. Eivätkä parhaatkaan välineet ole avuksi, jos tieto on sirpaleina.

Tarvitaan kokonaisuuksien hahmottamisesta, tiedon jäsentämisestä, maailmankuva, johon tietotulvatiedot sijoittuvat. Koulu auttaa jäsentämään ja luo perustan. Oman tiedon pitäminen ajan tasalla ja kyky hahmottaa muuttuvaa ympäristöä ovat jokaisen hyvinvoinnin välttämätön, vaikka eivät riittävä ehto.

Elinikäinen oppiminen on vähintään yhtä tärkeää kuin aiemmin. Siitä riippuu paitsi yksilön itsensä tulevaisuus, myös kansanvallan toteutuminen.

Cay Sevón on valtiotieteiden tohtori ja metropolialueen kuntajakoselvittäjä.

Kuva: Cay Sevónin arkisto

The post Jäsentämisen kultainen taito appeared first on Souli.