Joustava digitaalisen osaamisen täydennyskoulutus saa taloudellista tukea

Joustavaan täydennyskoulutukseen suunnattujen määrärahojen tarkoituksena on estää syrjäytymistä työelämästä.

 
Kuvassa yksi virtuaalisten prototyyppien laatimiseen käytettävistä simulaattoreista. Tarkoituksena on saada aikaan mahdollisimman hyvä tuote ennen fyysisen prototyypin rakentamista. Mahdollisten vikojen etsiminen on halvempaa, kun se tehdään digitaalisesti eikä valmiiksi rakennetusta tuotteesta. Kuvassa yksi virtuaalisten prototyyppien laatimiseen käytettävistä simulaattoreista. Tarkoituksena on saada aikaan mahdollisimman hyvä tuote ennen fyysisen prototyypin rakentamista. Mahdollisten vikojen etsiminen on halvempaa, kun se tehdään digitaalisesti eikä valmiiksi rakennetusta tuotteesta.

Puutteellisesta osaamisesta johtuvan työelämästä syrjäytymisen torjunta on tärkeää. Siksi Norjassa suunnataan 35 miljoonaa kruunua joustavaan täydennyskoulutukseen, joka on mahdollista suorittaa kokopäivätyön ohessa. Määrärahoja hallinnoi Norjan elinikäisen osaamisen virasto Kompetanse Norge. 

Yhtenä tavoitteena on tuoda saataville enemmän joustavia ja työelämän tarpeita vastaavia digitaalisen osaamisen täydennyskoulutusohjelmia. Rahoitusta voivat hakea esimerkiksi elinkeinoklusterin muodostavat yhteistyöyritykset, jotka solmivat molemminpuolisesti velvoittavan yhteistyösopimuksen yliopiston, korkeakoulun tai ammattioppilaitoksen kanssa. 

Määräraha on osa Norjan hallituksen osaamisreformia, jonka nimenä on Lære hele livet (Oppia koko elämä).

Tarkoituksena on luoda koulutuksia sellaisille työpaikoille ja työntekijöille, jotka tarvitsevat lisää osaamista digitalisaation ja muiden muutospaineiden vuoksi. Rahoituksen saamisen edellytyksenä on, että yksityisten yritysten muodostamat klusterit tai muut yhteenliittymät (vähintään kaksi yritystä) solmivat molemminpuolisesti velvoittavan yhteistyösopimuksen yliopiston, korkeakoulun tai ammattioppilaitoksen kanssa. Yksityisten yritysten lisäksi klustereihin tai yhteenliittymiin voi kuulua myös julkisen sektorin toimijoita. 

Vuonna 2018 tukea myönnettiin 10 miljoonaa kruunua, joka jaettiin kahdeksan hakijan kesken. Ålesundilainen innovaatioyritys ÅKP oli yksi tukea saaneista. Nyt yritys valmistelee yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa täydennyskoulutusta, jossa käsitellään virtuaalista prototyypitystä, digitaalisia kaksosia ja autonomisia järjestelmiä. Yhteistyökumppaneina toimivat NTNU Ålesund, GCE Blue Maritime Cluster, NCE Blue Legasea og DIGICAT Norsk katapultsenter. – Tämä on loistava mahdollisuus luoda työelämässä käyttökelpoista digiosaamista, sanoo ÅKP:n vanhempi neuvonantaja Tom Christian Dahl.