Kaikki heti tänne nyt

 

Tai ehkä ne sittenkin kiinnostavat.

Sen sijaan, että nuoret makaisivat passiivisina sohvillaan ja kerryttäisivät rasvaa sisäelintensä ympärille, he aktivoituvat erinäisiin harrastuksiin ja puuhasteluun. Sellaisiinkin, jotka edellyttävät muutakin liikuntaa kuin sormien liikuttelua älylaitteen näytöllä.

Kokemukseni perusteella etenkin nuoret etsivät aktiivisesti vaihtoehtoja vapaa-ajalleen. Kansalaisoisto on mainio vaihtoehto, mutta muitakin on. Opistoihmisestä nekin saattavat tosin kuulostaa jossain määrin tutuilta.

Esimerkiksi joogaa voi harrastaa omassa olohuoneessa verkon välityksellä. Online-joogassa opettaja ohjaa harrastajaa verkon ja webbikameran kautta.

Samoin kielten opiskelu onnistuu luokkahuoneen ulkopuolella. Tarkoitukseen on saatavana monenlaisia maksuttomia sovelluksia, pelejä ja verkkosivustoja, jotka kannustavat päivittäiseen kielen suulliseen ja kirjalliseen opetteluun. Joissain sovelluksissa kielitaitoaan pääsee testaamaan muiden ihmisten kanssa.

Käsillä tekemisen taitoja voi kartuttaa do it yourself -blogien (DIY) kautta.  Niitä selaillessa saattaa innostua opettelemaan täysin uusia taitoja ja kokeilemaan luovuuttaan.

En väitä, että verkossa olevat vaihtoehdot olisivat opistoa parempia. Kaikki heti tänne nyt -sukupolvelle netti kuitenkin tarjoaa mahdollisuuden välittömään tiedon ja virikkeiden etsimiseen ja oppimiseen.

Nopeuteen tottuneille nuorille kurssiehdotuksen tekeminen opistoon voi tuntua hankalalta. Kun ehdottaa kurssia syksyllä, se voi toteutua seuraavana keväänä tai syksynä, ikuisuuden kuluttua. Silloin kiinnostus onkin jo toisaalla.

Toisinaan nuorten toimintaa ohjaavat trendit saattavat tuntua melko omituisilta. Osaako kansalaisopisto tarttua nuorten kiinnostuksen kohteisiin riittävän nopeasti? Tai pitäisikö kaikkeen tarttuakaan?

The post Kaikki heti tänne nyt appeared first on Souli.