Kansanopistot haluavat eroon pakkohausta

 

Kansanopistot protestoivat uudistunutta yhteishakua, joka ajaa hakemaan ensisijaisesti tutkintotavoitteiseen koulutukseen. Aikataulukin on hankala: nyt nivelvaihekoulutukset, kuten kansanopistokymppi,  ovat vasta kesä-heinäkuulle ajoittuvassa yhteishaussa.

Pitkästä linjasta ponnahduslauta

Kansanopistossa pohjustetaan nyt korkeakouluopintoja. Turun kristillisessä opistossa kysyntää on oppiaineille, joiden jatko-opintoihin on vaikein päästä.

− Oikeustiede ja lääketieteelliseen valmistavat opinnot, psykologia ja kasvatustiede vetävät erinomaisesti, muut selvästi heikommin, kertoo pedagoginen rehtori Juha Kaivola.

Pitkästä linjasta saa kuusi pistettä myös toisen asteen ammatillisen koulutuksen yhteishaussa.

Maahanmuuttajakoulutus vetää

Uudistuksen nurjat puolet näkyvät hakijamäärien romahduksena, oppilaitosten etua valvovasta Suomen Kansanopistoyhdistyksestä kerrotaan. Asiaa ei auta se, että kymppiluokan paikoista oli ylitarjontaa: kesän alussa tarjolla oli yli 2 100 paikkaa, kun hakijoita oli 1 300.

Esimerkiksi Turun kristillisessä opistossa perusopetukseen ja kympille oli tulijoita selvästi vähemmän kuin aiemmin.

− Kun niillä viime vuonna aloitti 58 opiskelijaa, nyt heitä oli vain 34. Jäljelle jääneet paikat kohdistettiin nopeasti maahanmuuttajien perusopetuksen alkuvaiheen opetukseen, jolle on Turussa kysyntää, pedagoginen rehtori Juha Kaivola kertoo.

Hankalat aikataulut

Raudaskylän kristillisen opiston rehtori Jukka Hautala harmittelee uudistuneen haun teettämää turhaa työtä.

− Ennen tiesimme kymppiluokalle tulevat helmi-kesäkuussa, nyt tilanne varmistuu vasta heinäkuun lopussa ja elää koko elokuun. Monessa asiassa tulee älyttömän kiire sekä koulutuksen järjestäjälle että opiskelijalle.

Kuva: Péter Gudella / Scandinavian StockPhoto

Lisää aiheesta:

Mikä järki oppivelvollisuuden pidentämisessä on?

The post Kansanopistot haluavat eroon pakkohausta appeared first on Souli.